Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is gondolnánk, milyen alapvető dolgok tudják akadályozni az okosotthon gördülékeny kiépítését.

Nézzük, mik azok, amiket figyelembe kell venni, mielőtt elkezdjük az okosítást!

A kommunikációs hálózat a lakáson belül az egyik kulcsa az okosotthon működtetésének. Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer is lehet az eszközök között, de ezt mindenképp biztosítani kell.

Elektromos ellátás nélkül nem tud üzemelni az okosotthon. Megfelelő hálózati feszültségre van szükség, és bizonyos esetekben gondoskodni kell akkumulátorról, szünetmentesítésről, például az okosotthon központ, a hűtő, és a riasztórendszer esetében.

A tervezett eszközök ismeretben biztosítani kell a hálózatban a megfelelő elemeket, például nehéz (bár nem lehetetlen) megvalósítani nulla vezeték nélkül az okosvilágítás kapcsolását.

Talán a legkiszámíthatatlanabb feltételünk a stabil internet kapcsolat – nemcsak a lakáson belül. Előfordulhat, hogy bár nálunk otthon van internet, de a kiszolgáló szerver és a lakóhelyünk között akadozik jel, így nem működnek a funkciók. Ez a probléma szerencsére kiküszöbölhető, ha olyan eszközökből áll az okosotthonunk, amelyek internet szolgáltatás nélkül is el tudják látni feladatukat.

Ne sajnáljuk az időt az elején, hogy felkészítsük a lakásunkat az okosotthon fogadására, így rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat!