Okosotthon - nem csak a telefonról való vezérlésről szól

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De mit is jelent? Nincs (még) hivatalos definíciója, ezért bárki bármire használhatja ezt a kifejezést, avagy úgy definiálhatja az okosotthont, ahogy akarja. (Ez a probléma persze nem egyedi, a „mesterséges intelligencia” hívószó egy lépéssel jár csak előrébb, bár az már egyértelműen, hivatalosan definiálva van, mégis gyakran rosszul használják).

Ha okosotthonokról van szó, legtöbbször a telefonról irányítást szokták említeni, azon belül is a telefonról irányítható világítás kerül elő (köszönhetően a Philips HUE termékeknek), és páran még az okos dugaljakat szokták felhozni példaként. Jelenleg a „telefonos vezérlés” csak egy azok közül a jellemzők közül, amitől okos lesz az otthonunk.

Már évtizedekkel ezelőtt léteztek otthonautomatizálási rendszerek, főleg az USA-ban. Ezek vagy méregdrágák voltak, vagy ügyes kezű műszerészek rakták össze őket hosszú évek alatt. Az okosotthon 2023-ban már szerencsére nem erről szól. Egy otthonautomatizáció azokat a rutinfeladatokat veszi át tőlünk, amelyeket valamilyen jól definiált esemény (idő, érzékelő paraméter, stb.) következtében kell végrehajtani, mindezt úgy, hogy a „kezünk alá játsszon”, de ha szükséges, bármikor közbeavatkozhassunk. Ráadásul gondolhatunk rá akkor is, ha már készen van az otthonunk, nem szükséges hozzá feltétlenül falat bontanunk, vezetéket húznunk.

Az okosotthon célja, hogy annak lakóinak megkönnyítse az életét, azonban ez nem mindig olyan egyszerű feladat, még ha néhány okoseszközöket gyártó cég reklámaiból erre is következtethetünk. A lakásunk – főleg, ha utólag okosítunk – rendelkezik bizonyos adottságokkal, vannak benne berendezési tárgyak és különféle eszközök, ráadásul általában többen lakunk benne, és bizony előfordul, hogy mindenkinek mások az igényei a háztartáson belül is. Az okosotthonnak mindezeket figyelembe kell vennie. Éppen ezért nincs olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán jó, és ezért nem szabad egy kész megoldást csak úgy „levenni a polcról”, hiszen ha nem a saját igényeink alapján építették fel, nagy eséllyel nem is fog a mi elvárásaink szerint működni. Természetesen általános automatizálásokat kereshetsz, de a végén rád kell szabni, hogy a te kényelmedet, biztonságodat vegye figyelembe és neked megfelelően tudj energiát (és pénzt) megtakarítani.

Okosotthon: Mit várunk el?

Egy jól behangolt otthonautomatizáció úgy végzi el automatikusan a feladatokat, hogy számunkra észrevétlen maradjon. Az okosotthon minden esetben egy plusz élményt ad, segítséget nyújt. Nem rombolhatja le az értékét (az alapfunkcióját) annak az eszköznek vagy folyamatnak, amit automatizáltunk, bármi is történjen. Egy villanykapcsoló mindig villanykapcsoló kell, hogy maradjon az okosotthonban is, akkor is fel kell tudnunk kapcsolni a lámpát, ha nincs internet otthon.

Az okosotthonunkat bármikor tudjuk monitorozni, a regisztrált adatok alapján a rendszer automatán tudja tenni a dolgát, de mi is be tudunk avatkozni, ha szeretnénk. Például beállíthatjuk, hogy minden nap 8 órakor kapcsolja le a fűtést, de bármikor mondhatjuk azt, hogy egyik nap otthon maradunk, ezért ne kapcsoljon le, hiszen ott vagyunk. (Ez akár olyan szinten automatizálható, hogy ha érzékeli a jelenlétünket, akkor ne kapcsoljon ki.)

Előfordul, hogy bár nálunk otthon van internet, de a kiszolgáló szerver és a lakóhelyünk között akadozik jel, így nem működnek a funkciók, ezért fontos, hogy olyan eszközökből álljon az okosotthonunk, amelyek internet szolgáltatás nélkül is el tudják látni feladatukat.