Halloween okosan

Az okostelefonok és a nagysebességű internet korszakát éljük, amikor a hagyományos megoldások mellett a csúcstechnológia olyan megoldásokat ad a kezünkbe, amikkel akár a Halloween is okossá varázsolható. Hogy miért kéne okos dekorációs elemekkel feldíszíteni a házat? Nos, ez egy olyan lehetőség, amivel végre elérhetjük azt a valóban drámai hangulatot, amiről korábban csak álmodoztunk. A könnyen felismerhető és maximum megmosolyogtató papírmasé figurák és bábok helyett/mellett igazán hideglelős élményben részesíthetjük vendégeinket otthon, vagy a munkahelyi partin. Nézzük hát, melyek azok a halloween-kellékek, amelyekkel igazi meglepetést okozhatunk.

High-tech Halloween világítás

Már csak az energiamegtakarítás jegyében is érdemes a LED-füzért lecserélni olyan fényfüzérre, ami okosizzókkal van ellátva. Az apró, tök vagy szellem mintájú LED-es fényfüzérek kellemes vizuális élményben részesítik vendégeinket, családtagjainkat. Az okosizzók mindenféle formában és méretben kaphatók, ami egy kreatív ember számára igazi áldás. 

A számítógéppel vagy okostelefonnal vezérelhető okos fényszalag szinte bárhová elhelyezhető, csupán két dologra van szükség:

  • áramforrásra és 
  • Wi-Fi kapcsolatra.

Melyik okosizzók megfelelőek egy “szellemes” Halloween-partihoz?

Az okosizzók nagy előnye, hogy távolról is vezérelhetők, az előre beállított rutinokkal különböző céloknak feleltethetők meg:

  • Állandó narancssárga árnyalat az általános dekorációhoz,
  • de be is állíthatjuk őket, hogy a szívdobbanás ütemére vörösen pulzáljanak.

Sokféle intelligens izzó létezik, a legfontosabb dolog, amire figyelni kell, az a csatlakozási követelmény:

  • Egyes márkák közvetlenül csatlakozhatnak a számítógéphez vagy az okoseszközhöz.
  • Mások olyan átjáró igényelnek, ami csatlakozik a telefonhoz vagy a számítógéphez, és így küld parancsokat az irányítása alatt álló füzérnek vagy egyes lámpa-csoportoknak.
  • Van olyan okosizzó, ami becsavarható egy már meglévő lámpatestbe.
  • Másokhoz USB kábellel csatlakoztatható konnektorra van szükség.

A Halloween hangtechnikája

A Halloween hangeffektusaival igazi életet lehelhetünk bármilyen Halloween-partiba. A vezeték nélküli technológiának köszönhetően szinte bárhová elhelyezhetjük a hangszórót, a kísérteties hangok egyetlen szoba helyett az egész házat megtöltik. A működtetéséhez használhatunk számítógépet vagy okoseszközt hubként.

A vezeték nélküli Bluetooth hangszórók egyik hátránya a hatótáv:

  • A legtöbb alacsony kategóriás Bluetooth-eszköz hatótávolsága körülbelül 10 méter.

Ha több helyiséget szeretnénk lefedni, fontoljuk meg a wifi-hangszórók használatát:

  • A Wi-Fi hangszórók hatótávolsága sokkal nagyobb, mint a Bluetooth hangszóróké.
  • Drágábbak és kissé bonyolultabbak. 
  • Ugyanakkor sokkal nagyobb rugalmasságot biztosítanak az elhelyezést illetően.

Hogyan vezérelhetjük a csúcstechnológiás Halloween világítást és hangzást?

Az összes dinamikus halloween-dekoráció kezelésének módja attól függ, hogy mennyire összetett rendszert akarunk kiépíteni:

  • Telefonról a normál Bluetooth-kapcsolaton keresztül tudjuk kezelni az alapvető világítást a kompatibilis alkalmazással.
  • A legtöbb okosdekoráció a könnyű használhatóságra összpontosít, így ha követjük a használati utasításokat, nagy hibát nem követhetünk el.
  • Egyes okoseszközök vezérléséhez viszont egy alkalmazással kombinált hub szükséges, ami kissé bonyolultabbá teszi a dolgokat.
  • A hubot Wi-Fi-n keresztül, vagy Ethernet-kábellel kell csatlakoztatni a helyi hálózathoz.
  • Ezután minden eszközt szinkronizálni kell a hubbal a kompatibilis alkalmazáson keresztül.
  • Az egyedi fényjáték kivitelezése ennél nehézkesebb, szükség lehet a fények manuális programozására. De ha erre hajlandók vagyunk, lenyűgöző fény- és hangeffekteket hozhatunk létre.
  • Ha ezzel nem bíbelődnénk, akkor használhatjuk az előre definiált ünnepi fényjátékokat, amelyet egyes márkák, mint például a Philips Hue, kínál.

High-Tech Halloween dekorációk

Ha készen van a világítás és a hangrendszer beállítása, kiváló csúcstechnológiás dekorációk állnak rendelkezésre, amelyek még egy szinttel magasabbra emelhetik a Halloween hangulatát:

  • Ijesztő filmeket vetíthetünk egy projektor segítségével akár az ablaküvegre vagy a házfalra.
  • A ködgép a Halloween alapfelszereltsége, de ha mozgásérzékelővel és kivetítővel, vagy egyenesen az AtmosFX Halloween-szettjével kombináljuk, a ház előtt gomolygó ködbe különböző figurákat – vámpírok, zombik, vérfarkasok, szellemek- akár filmrészleteket is vetíthetünk, amik akkor aktiválódnak, amikor valaki elhalad a ház előtt, vagy belép a kapun.
  • Egy kis tervezéssel összekapcsolhatjuk más effektusokkal, például fényekkel, hangokkal, és valóban a frászt hozzák majd a Halloween-partira igyekvőkre.

Biztonsági intézkedések

  1. Kizárólag olyan dekorációs elemeket használjunk, amiknek a csatlakozói és vezetékei épek!
  2. A fali dugaljzatok épségéről még azelőtt győződjünk meg, mielőtt csatlakoztatjuk a készülékeket,
  3. ahogy arról is, hogy az elektromos hálózat és a biztosítékok elbírják a többlet terhelést.
  4. A készülékeket, okoseszközöket úgy helyezzük el, hogy se a gyerekek, se a házikedvencek ne férjenek hozzájuk.
  5. Figyeljünk arra, hogy kültérre csak az oda tervezett, megfelelő vízállósággal rendelkező eszközöket helyezzünk ki.
  6. Ha szükséges, kérjünk fel szakembert az okosdekoráció telepítéséhez.

Természetesen nem kell lemondani a hagyományos Halloween dekorációról sem. A seprűn lovagló boszorkány, a kifaragott töklámpás, a műpókháló és a gumiból készült pókok, kígyók és denevérek jópofa és hangulatos dekorációs elemei lehetnek az előtérnek, nappalinak, gyerekszobának. A csúcstechnológiás okos Halloween dekorációk igazi terepe amúgy is a sötétség, amikor a fények, hangok és mozgóképek különlegessé varázsolják az ünnepet.