Az IKEA megoldásai – bevezető

Új sorozatot indítunk, ahol az egyes ökoszisztémák megoldásait fogjuk górcső alá venni és megnézni, hogyan teljesítenek ezek az eszközök a saját okosotthon megoldásukban valamint hogyan illeszthetőek más rendszerekhez. Az első választottunk az IKEA, aki 2017 március 31-én tört be az okosotthon eszközök piacára a TRÅDFRI (a név fordítása “vezeték nélküli”) led izzó piacra dobásával és ezzel kibővítette a 2012-ben útjára indított IKEA Home Smart koncepciót “Smart Home” eszközökkel is.

A 2017-es megjelenést egy fél éves tesztelési fázis előzte meg, komoly piacfelmérések után illesztette be az IKEA a saját portfóliójába az okos eszközöket. Ugyan az IKEA-tól nem szokatlan, hogy elektronikai termékeket árul – elég csak a háztartási gép kínálatra gondolni – de csak ritkán adódik a cég életében, hogy egy teljesen új üzletágat húz fel a semmiből. Márpedig ez történt 2019 nyarán, amikor az egységesített Home Smart koncepció alá beterelt megoldásoknak saját divíziót és jelentős erőforrásokat dedikált.

A Home Smart koncepció – ahol a Home, vagyis otthon a hangsúlyosabb, ezért került előre – célja nem az okos otthoni eszközök megalkotása, hanem a kialakított otthoni design átalakítása az adott hangulatunknak megfelelően. Ezt fontos tudni, ha az IKEA által kínált okosotthon eszközöket vizsgáljuk, mert így válik érthetővé a “hibrid eszközök” koncepciója, így érthető meg igazán a SYMFONISK vagy a FÖRNUFTIG termékek “bútorba” rejtése.

Az IKEA Home Smart eszközeinek fontos tulajdonsága, hogy “távvezérléses” megoldásként is üzemelnek, nem kell hozzá feltétlenül a TRÅDFRI jeltovábbító., de ha ezt is megvesszük, akkor a termékcsaládot akár Apple Home, Amazon Alexa vagy Google Home alá is illeszthetjük.
Az IKEA Smart Home eszközei a jeltovábbítón vagy akár közvetlenül is illeszthetőek a Zigbee képes aggregátorokkal, mint a Homey, Zipato, SmartThings vagy egy Zigbee strick segítségével a Home-Assistant, OpenHab, Domoticz, de egyes IKEA termékek a Philips Hue rendszerben is működnek.

A sorozat következő részében a hangkeltő megoldásokat vesszük végig.