hutes

Hűtés az okosotthonban

Az elmúlt évek során egyre gyakoribbá vált nyáron a 40 fokot megközelítő (vagy akár azt meghaladó) hőség, amelyet nem könnyű elviselni, különösen, amikor magas páratartalom mellett az éjszakai hőmérséklet sem csökken 21-22 fok alá, így egy hosszú szellőztetéssel sem tudjuk felfrissíteni magunkat és a lakásunkat. Ilyen időjárás mellett joggal döntünk amellett, hogy valamilyen hűtőberendezésre teszünk szert.

Önmagában egy klíma beszerelése nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket. Gyakran tapasztaljuk azt, hogy a berendezés túl hideget csinál, és kellemetlenül érinthet a hőmérséklet különbség a kinti és a benti levegő között. Előfordul, hogy túl sokáig tart, mire a megfelelő hőmérséklet beáll a szobában, esetleg azt tapasztaljuk, hogy rengeteg energiát felhasználva nem érjük el a kívánt lehülést. A hűtőberendezések beállításához rengeteg dolgot kell figyelembe vennünk: a kinti és benti hőmérséklet, a páratartalom, a hűtőberendezések elhelyezkedése, az ingatlan elrendezése mind befolyásolja a végeredményt. Ráadásul sokszor figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt is, hogy az emberek hőigénye nem írható le egyetlen számértékkel. Nem lenne igaz, ha például azt mondanám, hogy nekem az ideális hőmérséklet a 21.8˚C, hiszen a hőérzetet több dolog is befolyásolja: mit csinálunk, a nap mely szakában vagyunk, milyen évszak van, milyen az időjárás odakint.

Látható, hogy különféle okosítások nélkül is bőven van mit átgondolnunk, mielőtt belevágunk az otthonunk lehűtésébe (ha jól akarjuk csinálni). Attól függően, hogy milyen típusú rendszer kiépítésére kerül sor, természetesen az adott rendszert kiépítő szakember ezekből számos kérdést meg tud válaszolni, amikor a beépítendő berendezést megtervezi, de vannak dolgok, amiket mindenképp át kell gondolnunk a szokásainkkal, igényeinkkel kapcsolatban. Ha pedig ezeknek az átgondolására rászántuk az időt, akkor már csak pár lépésre vagyunk attól, hogy ezt a rendszerünket még kényelmesebbé, hatékonyabbá és energiatakarékosabbá tegyük. Tűzzük ki célul azt, hogy megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt a kényelem és az energiamegtakarítás között.

Hogyan segít ebben az okosotthon?

Kezdjük a kényelemmel. Az automatizmusok révén például beállíthatjuk, hogy ideális hőmérséklet legyen, mire hazaérünk a munkából. Ez lehet automatikus, de mi is beállíthatjuk távolról. Már léteznek olyan termosztátok, amelyek folyamatosan „tanulnak”, így a használat során feltérképezik, hogy mennyi ideig tart egy adott hőmérséklet beállítása, így egyre több energiát tudunk megtakarítani, ahogy finomodik a rendszer. Jelenlét érzékelők segítségével szintén szabályozhatjuk a hőmérsékletet, például, ha nem tudjuk, hogy pontosan mikor vagyunk otthon – vagy csak egy adott helyiségben (vagy akár a két megoldás keverékét is alkalmazhatjuk).

Az okosotthon automatizmusai révén csökkenthetjük a hűtésre fordított energiát. Ha nem vagyunk otthon, nem hűtünk a számunkra komfortos hőmérsékletre. Fontos azonban, hogy ne hagyjuk ilyenkor teljesen felmelegedni (ahogy télen se lehülni) a lakást, mert összességében sokkal több energiafelhasználással jár, mint ha egy enyhébb hőmérsékletet szinten tartunk folyamatosan.

Az okosotthon önmagában sok energiát tud megtakarítani, ha jól van beállítva. Ezen kívül még többet tehetsz te is, ha a hőérzetedet nemcsak a hűtőrendszerekre bízod, hanem egyéb módokon is rásegítesz (mint ahogy télen is előbb a pulcsit és a zoknit vedd fel, utána a fűtés hőmérsékletét):

  • használj árnyékolókat
  • ne melegben szellőztess
  • vedd körbe magadat (a házat) növényekkel
  • minimalizáld a nagyobb elektronikai berendezések használatát
  • minimalizáld a sütést, főzést, amikor nagyon meleg van
  • párátlaníts, mielőtt hűteni kezdenél

Nézzük, milyen megoldások léteznek a hűtés megvalósítására:

 

klíma

légtechnika

hűtő-fűtő rendszerek (pl. fal-, plafonfűtés)

tervezési igény

alacsony

magas

nagyon magas

költség

alacsony

közepes

magas

megvalósítás

bármikor

utólag beépíthető, de kisebb átalakítási munkálatokkal jár

építkezés, felújítás esetén

páratartalom szabályozás

csak párátlanítás

párásítás és párátlanítás

hőmérséklet szabályozás

csak a készülék tulajdonságai korlátozzák

csak a készülék tulajdonságai korlátozzák

a párakicsapódás miatt korlátozott (folyamatos hőmérséklet és páratartalom monitorozás szükséges)

integrálhatóság okosotthonba

infra érzékelők esetén csak egyirányú kommunikáció lehetséges, de léteznek már olyan klímák, ahol a gyártó biztosít hozzáférést, és megoldható a kétirányú adatáramlás (vezetékes vagy vezeték nélküli)

könnyen integrálható

könnyen integrálható

Hogyan kezdj hozzá? 

Gondold végig, hogy mik az elvárásaid a hűtéssel kapcsolatban. Ezt egészítsd ki azzal, hogy a fűtéssel kapcsolatban mit vársz el. (Mivel a kettő gyakran összefügg, érdemes együtt tervezni őket). Milyen szokásaid, rutinjaid vannak, amelyhez igazodni fog az okos rendszered? Gondold végig, hogy milyen lehetőségeid vannak a kivitelezés tekintetében! (Még csak most épül a ház, vagy benne laksz? Mekkora összeget tudsz rászánni? Milyen egyéb folyamatokkal kell összekötni?) És ha már tényleg tudod, mire  van szükséged, vágj bele!

Ez a bejegyzés 2021.09.07-én jelent meg először az alábbi oldalon.