Érdekel az okosotthonok világa?

Szívesen tanulnál tőlünk? Nézd meg weboldalunkat is!

Matter, az új okosotthon szabvány

Már neve is van a gyereknek: Matter

Matter néven születik meg a CHIP kezdeményezés szabványa, amelynek logója legalább annyira ismert lehet a közeljövőben, mint a wifi szabványé.

2019 év végén jelentette be az Apple, Amazon, Google és a Zigbee Szövetség, hogy CHIP (Connected Home over IP) kezdményezés néven együtt dolgozva, a Thread technológiára alapozva hoz létre új iparági szabványt az IoT eszközök és az okosotthon eszközök piacára. Az új szabvány célja, hogy a jelenlegi szétszabdalt, egymással nem vagy nehezen együttműködő megoldások közé egy egységes  alapot biztosítson és oly módon működjön, mint a vezeték nélküli hálózat elérés esetén a WiFi szabvány, ezzel biztosítsa a technológia szélesebb körű elterjedését.

Az eddig csak a Zigbee szabvány felügyeletét ellátó Zigbee Szövetség átalakul Connectivity Standards Alliance (CSA) vagyis Kapcsolódási Szabványok Szövetségévé és a Zigbee mellett a Matter nevet kapó szaványt is felügyeli majd a jövőben, amely a CHIP kezdeményezés “szabványosítása” lesz és 2021 év végére már kész termékek piacra bocsájtását ígérik a szövetség tagjai.
A szövetség 2021. május 11-én jelentette be átalakulását, jelenleg már ezzel a névvel érhető el az új oldaluk, de a korábbi szövetésgi oldaluk és a bejelentésük is.
A szövetségnek jelenleg 350 tagja van, akik képviselik az ezen a piacon tevékenykedő nagyvállalatok többségét, olyan nevekkel, mint az IKEA, Signify, Schneider-Electric, Legrand,

A Matter lehetővé teszi, hogy különböző gyártók termékei “egy közös nyelvet is ismerjenek és beszéljenek” oly módon, hogy az eredeti protokollt is meg tudják emellett tartani. A Matter célkitűzáse, hogy egy olyan robosztus, hálózati biztonságot előtérbe helyező megoldást kínáljon, amely széles körben és gyorsan elterjedhet, mivel a jelenleg alkalmazott technológiákra épít.

Tobin Richardson, a Matter mögött álló Connectivity Standards Alliance (korábban Zigbee szövetség) vezérigazgatója egy interjúban azt nyilatkozta, hogy számításai szerint az új Matter logó ugyanolyan “mindenütt jelenlévő lesz”, mint jelenleg a Wi-Fi logó.
“Ahogy ezek a különböző eszközök egyre bonyolultabb hálózatot alkotnak, egyre fontosabb lesz, hogy mindannyian ugyanazon a nyelven beszéljenek” – mondta Richardson. “Ez a jelzés (a Matter logó – szerk.) lesz a biztosíték, hogy bármilyen villanykörtét, bármilyen ajtózárat, bármit hozzáadhat (az így jelölt rendszerhez. -szerk).” – nyilatkozott Richardson egy interjúban a keddi Matter sajtóesemény előtt.

A szövetség Zigbee-vel szerzett tapasztalatai a biztosíték arra, hogy a Matter szavány tanúsítási folyamata biztosítja a megfelelőséget az intelligens otthon piac gyors változása mellett is. Az okostelefonokhoz hasonlóan az okosotthon is központi szerepet kaphat a mindennapi életben.

Bár a Google, Amazon és Apple elképzelése a hangvezérlési rendszereiket illetően az, hgoy ezek fognak központi szerepet játszani az okosotthonok vezérlésében, az nem árt hangsúlyozni, hogy maga a hangvezérléses technológia jelenleg csak aktív internet kapcsolat megléte mellett működik és a kapcsolódó otthon (connected home) is csak állandó internet kapcsolat mellett működőképes.

Míg a piacon lévő jelenlegi rendszerek egy jelentős része képes internet kapcsolat használata nélkül is működni, egyre több olyan megoldás kerül a piacra, amely részben vagy teljesen a szolgáltató cég szerverein keresztül , a “felhőben” hajtja végre a szükséges számításokat, adatforgalmat.
Ezzel a megoldással a végfelhasználókhoz kerülő hangutasításokat fogadó eszközök és központok ára csökkent, mivel a komolyabb számolási teljesítményt “kiszervezték”, viszont ezzel az adott megoldáshoz is láncolták a felhasználókat.

A Matter ezen könnyíthet, hiszen nem csak egy megoldásból választhatunk ezentúl és a helyben is működő okosotthon központok segítségével akár gyorsan át is térhetünk egyik megoldásról a máskra.

“A Matter hidat képezhet a sokféle rendszer között, amelyek manapság az emberek otthonában vannak” – mondta Chris DeCenzo, az Amazon okos otthon mérnök vezetője a sajtóesemény során.

“A fejlesztőknek meg kell elégedniük a Matter-rel”- mondta Kevin Ho, a Google Nest vezető termékmenedzsere. “Az okosotthon nem nőhet, ha minden eszközgyártónak olyan termékeket kell kifejlesztenie, amelyek minden ökoszisztéma-protokollhoz megfelelnek” – mondta, hozzátéve, hogy a Google az Matter fejlesztéseit a május 18-án kezdődő Google I/O konferenciáján fogja bemutatni.n.

A siker érdekében a szövetségnek meg kell győznie a végfelhasználókat és apiacot is arról, hogy a technológia megbízható, nemcsak egyszerű.

“A bizalom kiépítése szempontjából még hosszú út áll előttünk” – mondta Richardson. “Azt ki kell érdemelni.”