Mi köze az időgazdálkodásnak az okosotthon tervezéshez?

Volt, amikor nem értettem, mi értelme az okosotthonoknak. Tényleg annyira lusták lennénk, hogy nem vagyunk hajlandóak lekapcsolni este a lámpát, mikor aludni megyünk? Lehet, hogy vannak olyan lakások, ahol tényleg ennyiben kimerül a kérdés, de egy igazi okosotthon ennél sokkal többet rejt magában. Miután részletesebben elmerültem a témában, rájöttem, hogy egy jól összerakott okosotthon nem attól lesz okos, hogy telefonnal kapcsolgatod a lámpákat vagy egy dizájnos kijelző mutatja a nappali páratartalmát. Egy igazi okosotthon megkönnyíti lakóinak életét, kényelmes, hatékony, környezetbarát energiaellátással rendelkezik, és nem utolsó sorban észrevétlenül hajtja végre a folyamatokat a háttérben. Ahhoz, hogy mindez teljesüljön, teljesen a saját igényeinkre kell szabnunk a rendszert. Könnyen belátható, hogy például egy háromgyerekes család elvárásai egy okosotthonnal szemben igencsak eltérhetnek a nagymama igényeitől, mégis mindkét esetre van megfelelő okosotthon megoldás.

Hogyan lehet olyan okosotthonod, amelyik tényleg megfelelő számodra?

Ahhoz, hogy az okosotthonod ne csak egy trendi kütyühalmaz legyen, azt teljesen rád kell szabni. Először ismerd meg a saját szokásaidat, igényeidet és elvárásaidat, ennek megfelelően alakítsd ki a megfelelő rutinjaidat. Csak akkor érdemes elkezdeni az okosotthon tervezését, ha már eljutottál idáig, és tisztában vagy azzal, hogy milyen életet is szeretnél élni az otthonodban. Éppen ezért, mielőtt szaladnál az első okosotthon telepítőhöz, szánj egy kis időt arra, hogy mindezeket tisztázd magadban, és kialakítsd a megfelelő rutinokat!

Persze, könnyű mondani, de a megvalósítás ennél sokkal nehezebb. Hol kezdj hozzá? Egyáltalán milyen a jó rutin? És hogyan is lesz ebből okosotthon?

Ahogyan már említettem, mielőtt nekilátsz az otthon okosításnak, először szót kell ejteni a rutinokról, szokásokról. Első lépésként érdemes az időgazdálkodásodat egy kicsit átgondolni – elemezd ki, mikor vagy hatékony, vesd össze a fix időhöz kötött feladataiddal és ez alapján alakítsd ki a napi rutint. Érdemes pár napon keresztül vezetned magadnak, hogy mikor mennyire vagy hatékony, milyen típusú feladatokat a nap mely időszakában tudsz hatékonyan, teljes erőbedobással végezni, és ez alapján megpróbálni kialakítani a napi rutinodat, illetve ehhez igazítani az okosotthonod működését is. Én például takarítani, rendet rakni csak reggel tudok. Ha a reggeli rutin feladatok zombi üzemmódból felturbózott lendületében folytatom a takarítást, akkor hamar, viszonylag lelkesen megcsinálom, de a nap további részében nagyon nehezen veszem rá magam. Viszont ezt nagyon jól össze lehetett hangolni azzal, hogy utána a robotporszívó vígan fel tud takarítani a lakás nagy részében, amíg dolgozunk.

Egy szó, mit száz, ki kell ismerned saját magadat. Milyen teendőid vannak otthon, a ház körül? Ha esetleg home office-ben dolgozol, mi a munkád, mit kell csinálnod? Mi az, ami ezek közül időhöz kötött, és kénytelen vagy alkalmazkodni hozzá? Mikor van a munkaidőd? Mikor vagy otthon és mikor nem? Mit szeretnél csinálni? És még sorolhatnám.

A napi rutin célja, hogy keretet adjunk az egyes teendőinknek, könnyebbé tegyük az ismétlődő feladatokat, rendszert vigyünk a mindennapokba. Akinek óvodás korú gyereke van, az tudja, mennyit jelent egy jól kialakított rutin (vagy annak nem teljesülése). ÉS felnőtt korban is sokat segítenek nekünk a jól kialakított rutinok. Egy jól felépített reggeli rutin az egész napunk hangulatát megalapozhatja. De megfelelő rutinokkal home office esetén keretet tudunk adni a munkának is, így könnyebben elválaszthatjuk a munkát a magánélettől.

A napi rutinod kialakítás előtt érdemes végig gondolnod, hogy néz ki most egy napod, illetve milyen lenne egy ideális nap. A kettő között pedig próbáld megtalálni azt a reális időbeosztást, amelyet viszonylag könnyen ki tudsz alakítani. Fontos, hogy bár eddig csak rólad beszéltünk, de egy jó időbeosztás és rutin csak akkor lesz működőképes, ha nemcsak a sajátod van megfelelően kialakítva, hanem a közvetlen környezeteddel is össze van hangolva. És ez különösen fontos lesz majd azon a ponton, amikor az okosotthonodat szeretnéd a rutinokhoz igazítani. Nem biztos például, hogy praktikus az egész házban a te reggeli ébresztőd szerint felhúzni a redőnyöket, ha a gyerekeid fél órával később kelnek. De okosotthon nélkül sem nehéz belátni például, hogy nem logikus arra a reggelre időzíteni a reggeli takarítást, amikor a gyerek például úszni megy, és egy órával korábban kell útjára bocsátani, de nyilván vannak olyan szituációk is, amik nem ennyire egyértelműek, de végig gondolva sokat segít, ha összehangoljuk őket.

Fontos, hogy rutint nem lehet egyik napról a másikra kialakítani, érdemes kis lépésekben haladni. Ne add fel, ha elsőre nem sikerül, gondold át, mi volt a gond, és frissítsd a tervet ennek megfelelően! Amikor pedig úgy érzed, hogy működőképes rutint alakítottál ki, akkor jöhet a következő lépés, hangold össze az okosotthonoddal.

Természetesen az okosotthon mellett nem szabad elfelejteni, a többi megoldást sem, és nem feltétlen kell okos megoldásokhoz ragaszkodni, mert van, amikor az okos megoldás lesz a nyerő, van amikor pedig nagyanyáink módszerei lesznek azok – de ez is egyénenként változó.

Éppen ezért az okosotthon megtervezése nem egy pár perces feladat, amit bárkire rábízhatsz. A saját igényeidet és szokásaidat csak te ismered, nélküled nem készülhet el az ideális okosotthonod. Ha például gondod van a reggeli ébredéssel, nem mondhatom, hogy akkor mindenképpen vegyél egy hangaszisztenst, mert lehet, hogy ébresztő órán kívül másra nem használnád, akkor annak kicsit drága lenne. Mivel mindenki egyedi, így a megoldás is egyedi lesz.

Mikor kezdheted el tervezni az okosotthonodat?

  • Már felmérted, hogy mik a teendőid és az igényeid, és ez alapján kialakítottál egy rutint magadnak
  • Ezt a rutint alkalmazod egy ideje, és azt tapasztalod, hogy működik
  • Összehangoltad a családoddal, és még mindig működik – vagy finomhangoltad, és azért működik

Ha eddig eljutottál, már „csak” azt kell végiggondolnod, hogy mi kell neked ahhoz, hogy ebből okosotthon legyen – ráadásul olyan, ami neked való – és persze azoknak, akikkel együtt laksz. Nézzük meg, hogyan!

Meg kell határoznunk, hogy a céljainkhoz és igényeinkhez milyen ideális folyamatokat kell kialakítani, hogy tényleg olyan okos funkciókkal vegyük körbe magunkat, amire tényleg szükségünk van. Vagyis ha a saját rutinjainkkal tisztában vagyunk mielőtt nekivágunk, az okosotthon funkciói is ezeknek megfelelően tudnak majd működni.

Azt pedig már az elején tudomásul kell venni, hogy az okosotthon sem mindenható, vannak dolgok, amiket nem tud helyettünk elvégezni, bármennyire szeretnénk. (Attól, hogy veszünk egy robot porszívót, még el kell pakolnunk, mert a legót nem szedi fel a gyerekek után – vagyis nem úgy, ahogy szeretnénk.) Ismernünk kell a valós lehetőségeinket, amelyekkel megvalósíthatóak az elvárásaink, igényeink.

Mi történik, ha nem gondolod mindezt előre? Nem könnyíti meg az életedet, viszont megnehezíti. Családi viták sora következhet. Feleslegesen dobod ki a pénzt az ablakon.

 Hogyan döntsük el, milyen feladatokba érdemes bevonni az okosotthonunkat?

Vessük össze az elvárásainkat, igényeinket a lehetőségeinkkel, és utána ezt fésüljük össze a realitások talajára. Nézzük meg a részletes rutinunkat, és nézzük meg, hogy ezek közül mik azok, amelyekre valamilyen okos megoldást tudunk alkalmazni. 

Gondoljuk végig az ingatlan adottságait. Magánház vagy társasház? Újépítésű, használatban lévő vagy esetleg felújításra vár? Ezek mind alapvetően befolyásják a lehetőségeinket.

Ha tudjuk, hogy mit lehet megvalósítani az ötletek közül, nézzük végig, pontosan mivel járnak, mire van még hatással, ha megvalósítjuk, mekkora költsége van és mennyire éri meg. Esetleg érdemes még valami olyan funkciót hozzátenni, amire mi nem gondoltunk, de sokat dobna rajta?

Fontos, hogy számos okos eszköz nemcsak egyetlen funkciót lát el, így néhány eszköz megfelelő kombinálásával már látványos automatizációra tehetünk szert, ha megfelelő rendszerben vannak felépítve.

Ezen a ponton már érdemes az okosotthon telepítőt vagy tanácsadót bevonni a folyamatba. A lakberendezéshez hasonlóan itt is igaz, hogy ha akarjuk, meg tudjuk mi is tervezni, hogy hova kerüljön a folyosón a beépített szekrény, de a lakberendező tapasztalata és szakértelme révén olyan lehetőségeket is fel tud vetni, ami nekünk nem jutna eszünkbe, és végeredményben jobb és olcsóbb megoldást sikerül összehozni, mint amire mi magunktól gondoltunk volna.

Nézzünk néhány példát:

  • Kezdjük a reggeli rutinokkal. Attól függően, hogy neked hogy indul a reggeled, számos automatizmus segíthet hogy jól induljon a napod. Időzítheted a sötétítő nyitását, zene indítását vagy éppen a kávéfőző bekapcsolását a megfelelő időpontra. Akár figyelmeztetést is kaphatsz, hogy mikor kezdj el öltözni, így nem kell figyelned, hogy meddig iszogatod a kávédat.
  • Ha otthonról dolgozol, a munka és a magánélet egyensúlyához elengedhetetlen, hogy ezt a kettőt megfelelően el tudjuk választani egymástól. Így érdemes a rutinokat úgy alakítani, hogy ezek a területek egyértelműen elkülönüljenek egymástól. Ehhez számos okos megoldást alkalmazhatunk. A fényviszonyokat az egyes tevékenységeknek megfelelően változtatjuk, például a hideg és meleg fényekkel, színekkel játszunk. Az egyes eseményekre speciális jelzést állítunk be, például a reggeli, ebéd és vacsora idejét egy odaillő zene automatikus elindításával még hangulatossá is tudjuk tenni. Kialakíthatsz egy „home office indul” vagy egy „meeting indul” rutint is (és persze a „home office vége” rutinról se feledkezzünk meg).
  • Ha nem zavar, hogy a hangasszisztensek nagy része csak angolul tud egyelőre működni, egy igen hatékony személyi asszisztensre tehetsz szert, aki rögzíti a teendőidet és a megfelelő időben figyelmeztet is azokra.
  • Számos okosítás áll rendelkezésre a konyhában, az étkezőben vagy akár a kertben is. Az Okosotthon Guru blogon számos ötletet találhatsz az árnyékolók okosításától a kertmoziig.

Persze sok megoldásra mondhatjuk ezek közül, hogy egy okostelefon is képes rá, nem kell hozzá okosotthon. Az okosotthonnak akkor lesz igazán létjogosultsága ebben a helyzetben, ha nem egy-egy kiragadott funkciót szeretnél használni, hanem ezekből komplex rendszert építesz. Ekkor lesz igazán kényelmes és hatékony. És persze az sem utolsó szempont, hogy mennyi energiát fogyaszt a lakásod. A megfelelő energiagazdálkodási rendszer kialakítása révén nemcsak kényelmes lesz az otthonod, de rengeteg pénzt is spórolhatsz, és nem utolsó sorban a környezetet sem terheled feleslegesen.

Láthatjuk, hogy számos lehetőségünk van az okosotthonok területén, ami segíthet a mindennapokban. De azt is látjuk, hogy önmagában az okosotthon nem megoldás arra, hogy hatékonyabban lehessünk. Rá kell szánnunk az időt arra, hogy eljussunk a saját céljaink és igényeink megértésétől, a rutinok és a folyamatok kialakításán át az azokhoz kapcsolódó okosotthon funkciók meghatározásáig. Cserébe nemcsak pár szórakoztató funkcióval gazdagodik a lakásunk, hanem rengeteg rutin feladat elvégzésében segítségünkre lehet.

Ha belevágnál, tartsd szem előtt, hogy nem kell ész nélkül beleugrani az első felkínált megoldásba, gondold végig, mit szeretnél alakítsd ki a rutinokat, beszélj a családoddal is, hogy ők mit szeretnének, és ezután tervezd meg hozzá az okos funkciókat, amelyek a megfelelő rendszer és eszközök beépítésével éltre keltik a kívánságaidat.