Smartopert képzőpont

Megnyílt a Smartopert Képzőpont – hogy te is otthon lehess az okosotthonok világában!

“Nem okosotthon rendszert, hanem telepítőt választasz. A telepítő szaktudása, a megrendelő valós igényeinek ismerete, valamint a telepítő és a megrendelő közötti szinergia határozza meg, hogy az okosotthon valóban a megrendelő igényeire lesz-e szabva.”

A Smartopert Kft.-t azzal a céllal alapítottuk 2019-ben, hogy mind a felhasználókat, mind a szakembereket ellássuk azzal a márkafüggetlen (szak)tudással, ami lehetővé teszi, hogy tényleg olyan okosotthonokat alkossanak, amely a lakóinak igényeit szolgálja.

Milyen is az okosotthonok világa?

Az okosotthonok piaca hatalmas lendülettel fejlődik, rengeteg új eszköz és megoldás kerül minden évben “okosotthon” eszköz” néven forgalomba. A választás nem egyszerű, főleg annak tudatában, hogy az otthonunkat nem 2-3 évre tervezzük, az ott működő eszközöknek és rendszereknek hosszú távon, megbízhatóan kell működniük. Egy olyan piacon, ahol 3-5 évente változnak meg gyökeresen a megoldások és tárulnak fel új lehetőségek, ahol a három éve vásárolt, nem megfelelően kiválasztott eszköz már elavultnak számít, ott alapos mérlegelés után lehetséges csak 10-20 évre döntést hozni. Láttunk már erre példát, hiszen a 90-es években a számítógépek, majd a 2010-es években a telefonok produkáltak hasonló fejlődési ívet, azonban a különbség is látszik. Míg a telefonok és számítógépek esetében egy-egy eszközről beszéltünk és a költségek is összevethetőek a havi fizetésünk nagyságával, addig az otthonunk esetén nagyságrendekkel nagyobb összegekről beszélünk, így a rossz döntéssel járó kockázat is magasabb.

Bár a legtöbb felhasználó próbál mindent megtenni azért, hogy jó döntést hozzon, mégis sok esetben csalódik a végén. Miért?

  • Nem tudja, pontosan milyen szempontokat kell figyelembe vennie, amikor meghatározta, milyen funkciókat szeretne
  • Nem tudja, hogy mi a megfelelő megoldás a megvalósítására
  • Nem tudja, hogy milyen „mellékhatásai” vannak egy adott funkciónak
  • Nem tudja, hogy kitől kérjen segítséget
  • Nem tudja, hogy ezeket nem tudja, és azt hiszi, hogy minden rendben lesz

Hogyan lesz az okosotthon tényleg ideális?

Az okosotthon célja, hogy annak lakóinak megkönnyítse az életét, viszont ez nem mindig olyan egyszerű feladat. A lakásunk – főleg, ha utólag okosítunk – rendelkezik bizonyos adottságokkal, vannak benne berendezési tárgyak és különféle eszközök, ráadásul általában többen lakunk benne, és bizony előfordul, hogy mindenkinek mások az igényei a háztartáson belül is. Az okosotthonnak mindezeket figyelembe kell vennie. Éppen ezért nincs olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán jó, és ezért nem szabad egy kész megoldást csak úgy „levenni a polcról”, hiszen, ha nem a saját igényeink alapján építették fel, nagy eséllyel nem is fog a mi elvárásaink szerint működni. Természetesen általános automatizálásokat kereshetünk, de a végén ránk kell szabni, hogy a mi kényelmünket, biztonságunkat vegye figyelembe és nekünk megfelelően tudjon energiát (és pénzt) megtakarítani.

Az ideális okosotthon kényelmes, hiszen a lakók igényei szerint van kialakítva. Mivel az egyéni igények idővel változhatnak (pl. gyerek születése, otthoni munkavégzés, idős hozzátartozók ápolása), egy jól megtervezett okosotthon rugalmasan változtatható, amikor a felhasználói igények változnak.

Egy jól beállított okosotthon hatékony és környezetbarát energiaellátással rendelkezik. A környezeti paraméterek (hőmérséklet, páratartalom) követésével, valamint a hűtés, fűtés, árnyékolás és világítás optimalizálásával az energiafelhasználás minimalizálható.

Az okosotthonunkat bármikor tudjuk monitorozni, a regisztrált adatok alapján a rendszer automatán tudja tenni a dolgát, de mi is be tudunk avatkozni, ha szeretnénk.

Egy jól behangolt okosotthon úgy végzi el az automatikus feladatokat, hogy számunkra észrevétlen maradjon. Az okosotthon minden esetben egy plusz élményt ad, és segítséget nyújt. Nem rombolja le az értékét (az alapfunkcióját) annak az eszköznek vagy folyamatnak, amit automatizáltunk, bármi is történjen. (Egy villanykapcsoló mindig villanykapcsoló kell, hogy maradjon az okosotthonban is. Akkor is fel kell tudnunk kapcsolni a lámpát, ha nincs internet otthon.)

Előfordul, hogy bár otthon van internet, de a kiszolgáló szerver és a lakóhelyünk között akadozik jel, így nem működnek a funkciók, ezért fontos, hogy olyan eszközökből álljon az okosotthonunk, amelyek internet szolgáltatás nélkül is el tudják látni feladatukat.

Ahhoz, hogy tényleg ideális okosotthont tudjunk kialakítani, fontos, hogy az okosotthon tervezés a kezdetektől megfelelő kezekben legyen. Az okosotthon projekt sikerességének kulcsa, hogy mind a felhasználó, mind a szakember rendelkezzen a számára szükséges információkkal és tudással.

A Smartopert Képzőpont

Ahhoz, hogy mind felhasználóként, mind szakemberként megszerezd mindazt a tudást, ami lehetővé teszi, az ideális okosotthon kialakítását, rengeteg információra és tervezésre van szükséged.

Felhasználóknak

Célunk, hogy felhasználóként megismerd az okosotthonok adta lehetőségeket, segítsünk elindulni a számodra megfelelő okosotthon rendszerek felé, és megtaláld azokat a szakembereket, akikre szükséged van.

Szakembereknek

Célunk, hogy telepítőként teljes rálátásod legyen az okosotthon piacra, ismerd a piacon lévő megoldásokat, azokat mikor érdemes használni. Segítünk neked megtalálni azt az okosotthon megoldást, amellyel a legsikeresebben tudsz majd dolgozni és biztosítjuk azokat a kapcsolódó szakági ismereteket is, amelyek alapján problémamentesen tudsz majd a szakági kollégákkal kommunikálni.

Több, mint egy év online működés után úgy döntöttünk, hogy itt az ideje megvalósítani azokat a képzéseket is, amelyek már túlmutatnak a digitális jelenléten. Rengeteg előkészület után 2021 júliusában megnyitottuk Szegeden az első Smartopert Képzőpontot. Egy 12 fős oktatóteremmel várunk az Okosotthon Guru képzésekre, az online anyagok elkészítéséhez pedig egy kisebb stúdió is kialakításra került.


Milyen képzésekkel és programokkal várunk a közeljövőben?

Ha még csak barátkozol az okosotthonokkal, de még nem is tudod, pontosan mit is takar, akkor a félnapos “Ismerkedés az okosotthonnal” programunk neked szól.

“Várunk az Okosotthon alapok mindenkinek” című egy napos képzésünkre, ha szakemberként vagy hobbistaként szeretnéd jobban megismerni és megérteni az okosotthonok világát.

Ha pedig komolyabban elmerülnél az okosotthonok rejtelmeiben, tovább válogathatsz az ezekre épülő képzések között.

Workshop felhasználóknak

Workshop az okosotthonod megtervezéséről, ha már elvégezted a 30 napos kihívást

Workshopok hobbistáknak

Tematikus workshopok a különböző okosotthon megoldásokról

Tematikus képzések

Egy napos tematikus képzések hobbistáknak, villanyszerelőknek és lakberendezőknek

Képzés leendő telepítőknek

5 hónapos okosotthon képzés villanyszerelőknek részletes elméleti és gyakorlati oktatással – rendszerfüggetlenül

Ezeken kívül az online formában már megszokott felhasználóknak szóló tanácsadás, valamint a telepítői coaching és mentoring most már személyesen is megvalósulhat a Képzőponton.

Az aktuálisan induló képzésekről bővebb információt találsz az okosotthon.guru oldalon.

Várunk szeretettel!