Ünnepi hangulat okosvilágítással

Küszöbön az ünnepi hangulat, és ez ma már nem csak azt jelenti, hogy a finom illatok és a karácsonyi meglepetések izgalma járja be az otthont. Ugyan a tengerentúlon nagyobb hagyománnyal bír, ma már Magyarországon is egyre többen készülnek a beltéri mellett kültéri fényekkel, fényfüzérekkel is. Ha igazán különlegesen szeretnénk ünnepi díszbe öltöztetni otthonunkat, újabb csavart vihetünk az előkészületekbe automatizált karácsonyi fényekkel.

Ezért éri meg automatizálni az ünnepi fényeket

Beköszönt a december, az évben utoljára lapozunk egyet a falinaptáron. Ilyenkor szinte biztos, hogy a következő hétvégét valamilyen, az ünneppel kapcsolatos előkészülettel, például a kültéri fényfüzér felhelyezésével fogjuk tölteni. Ez könnyen válhat egész hétvégés programmá, amikor a tetőt megjárjuk, illetve órákon át a hidegben vagyunk.

Miután mindent felszereltünk, még napokig nincs berögzülve, hogy a fényeket bizony be is kell kapcsolni – elég bosszantó, amikor sötétedés után jut eszünkbe, hogy több órás fáradozásunk gyümölcseként egyébként vannak karácsonyi fényeink.

A másik eset, amikor nehezen hozzáférhető a fényfüzér kapcsolója, esetleg a hozzátartozó dugalj, és a bekapcsolásához is meg kell dolgozni. Ilyenkor pedig azt kívánjuk, bárcsak ne is lennének karácsonyi fényeink.

Időzítés, az alapszintű automatizálás

Belépő szintű trükkel, az időzítéssel máris kiküszöbölhetjük a fent felvázolt jelenségeket. A decemberi napokban viszonylag korán elkezd sötétedni, könnyen előfordulhat, hogy ilyenkor épp úton vagyunk hazafelé, tehát a “távirányítós” módszer nem éppen ideális.

Okosaljzattal azonban telefonos applikáción keresztül egy perc alatt könnyedén időzíthetjük a fényfüzér felkapcsolását. Sőt, az applikáción keresztül finomhangolhatjuk is az időzítést a továbbiakban, vagy esetleg távolról is vezérelhetjük a konnektort. A Smartzilla,  Tuya kompatibilis kültéri konnektor erre a célra alkalmas, de ugyanennek a gyártónak létezik beltéri aljzata is.

Keltsünk ünnepi hangulatot jelenlét-érzékeléssel

Semmi gond az időzítéssel, viszont önmagában ne számítsunk túl sok extrára ettől a megoldástól. Előfordulhat például, hogy azt szeretnénk, működjenek a karácsonyi fények mindig, amikor otthon van a család. Ezt pusztán időzítők segítségével nem tudjuk elérni, azonban egy okosotthon központtal többet hozhatunk ki okoseszközeinkből.

Amikor a hub érzékeli, hogy az otthoni hálózatra csatlakozott a telefonunk, máris kigyúlnak az ünnepi fények, így észrevétlenül vehetjük be magunkat a karácsonyi miliőbe. Mindemellett persze több más dolgot is beállíthatunk. Például:

  • melyik napokon legyen ez érvényes,
  • távozás után mennyi ideig égjenek még a fények.

Olyan extrákat építhetünk még be, amennyiben erre alkalmas hangszórónk is van, mintpéldául kellemes ünnepi zene szóljon, mikor belépünk a lakásba, vagy a nappaliban 4K-s videón keresztül árassza magából a karácsonyi hangulatot a kandalló.

Mindezeken felül egy hub abban is segíthet bennünket, hogy hangvezérléssel pörgessük csúcsfokozatra az ünnep meghittségét.

Az ünnepi fények császára – a Twinkly

Habár fent már javasoltunk eszközt is, az eddigi megoldások nem kifejezetten eszközspecifikusak voltak. Most azonban bemutatnánk egy olyan kütyüt, amely nem csupán karácsonykor, hanem egész évben segít hangulatosabbá tenni otthonunkat.

A Twinkly sokoldalú fényforrásaival a karácsonyfát is felokosíthatjuk. Az RGB fénysort teljesen az igényeinkre szabhatjuk, de emellett van ízléses arany-ezüst izzójú, sőt, még hangvezérelhető fényfüzérük is. A karácsonyfák non plus ultrája, hogy a Twinkly elővilágított műfenyőt is árusít. Az eszközök emellett számos rendszerrel, így az Apple, a Google és az Amazon okosotthon rendszereivel is kompatibilisek, vagyis igen nagy valószínűséggel otthonosan fogja érezni magát az eszközparkunkban.

Készülnek kültéri és beltéri fénysoraik is, azonban vásárlás előtt mindig alaposan győződjünk meg róla, hogy az IP védelmi jelölés valóban cseppvédelmet foglal-e magában – ha ugyanis 0-s a második számjegy, akkor az eszközünk egyáltalán nem védett folyadékok ellen.

Összegzés

Az otthonautomatizálás az ünnepi időszakban is rengeteg ötlettel kecsegtet. Az egészen egyszerű megoldásoktól kezdve a kifejezetten összetett jelenetekig tényleg csak az igényeink és a fantázia szab határt annak, hogy milyen technológiákkal tesszük még kényelmesebbé az előkészületek miatt feszített tempójú heteket. És nem csak a komfortérzetért, hanem a meghitt ünnepi hangulatért is megéri időt fordítani a karácsonyi fények automatizálására.