Pet Flat – “Okos kutyaház”

Mindenki szeretné, ha a “kiskedvence” is legalább annyira jól élne, mint a gazdája és persze ha a gazdi nincs otthon, akkor is rá tudna nézni. Erre az igényre született az intelligens vagy okos kutyaház.

Ezt legtöbben úgy oldják meg, hogy beltéri kamerát tesznek a lakásba, ami akkor kezd működni, amikor a gazdik elmennek otthonról (ezzel védve a gazdik privát szféráját).
A Tilia 2002 Bt. (elsősorban egyedi bútorok előállításával és bútoralkatrészek forgalmazásával foglalkoznak “civilben”) és Ulmann István építész (Studio This) gondolt egy merészet és megtette a következő lépést: Miért is ne lehetne a kedvencünknek olyan otthona, amelyet megérdemel, legyen neki is intelligens kutyaháza! Így született meg a Pet Flat, az okos kutyaház.

Az alap elképzelés zseniális, bár nem új: 2015-ben már a Samsung is bemutatta a DreamDoghouse-át (potom 9 600 000 nettó magyar forintért lehetne kapni, ha lenne rá kereslet).
2015 óta voltak egyéb kezdeményezések is, amelyek említést érdemelnek:

ZenCrate, ijedős kutyáknak

A ZenCrate célja a kutya megnyugtatása, legyen annak az oka egy vihar, esetleg szorongás a gazdi távollétekor. A kutyaházban mozgásérzékelő jelzésére indul a zene, mely a hangszigetelt szigetelet külső falaknak köszönhetően elnyomja a külső zajokat, illetve a rezgéselnyelő lábak sem adják át a vibrálást a ház szerkezetének. A megfelelő levegőáramlásról a szintén mozgásra aktiválódó ventillátor gondoskodik, míg a kényelmet a memóriahabos párna biztosítja. Természetesen wifi kamerát is kérhetünk a csomaghoz (ami egyébként feláras) amelynek ára 210 000 nettó HUF.

Számos egyéb kezdeményezés is született 2015 óta, a legtöbbjük ahogy megérkezett, úgy el is tűnt. (Ilyen pl a T-Pai, a tajvani intelligens kutyaház, ami átalakult “Kutyaszámítógéppé” és mérsékelt sikert arat a piacon). Azonban nézzük, a magyar versenyzőt, mivel próbál kitünni a sorból!

Pet Flat, az intelligens kutyaház

A PetFlat-re akkor lettem figyelmes, amikor Virág Zoltán, az Okosotthon Magazin főszerkesztője felhívta a figyelmemet, hogy a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. Design LAB inkubációs pályázatának első körében támogatást nyert hét mű között van “okos eszköz ” is.

Pet Flat, okos kutyaház

Na de nézzük, mivel nyerte el a pályázatot a Pet Flat, okos kutyaház!

Funkciók: 

  • van benne Bluetooth vezérlésű külső rejtett világítás,
  • külső-belső kamera (a képen a külső kamera nem látszik, mert az egy dóm kamera, ami merőben elüt az eredeti design-tól. A vidóban az is látható.)
  • napelem és akkumulátor

A ház kialakításakor nem csak a designt vették alapul, hanem etológusokkal egyeztettek a ház kialakításakor. Sajnos olyannal, akinek köze volt valaha “okos” technológiákhoz, esetleg szakmai tanácsokkal láthatta volna el a tervezőket a funkcionalitás hasznosságáról nem sikerült beszélni, így születhetett meg egy szép, de teljesen haszontalan “okos kutyaház”.

Na de miért is modom ezt?

A kialakításon egyértelműen látszik, hogy ezzel az intelligens kutyaházzal nem a sárban, hóban dagonyázó Buksinak szeretnének kedvezni a tervezők (Bár ezt lelkesen állítják ebben az interjúban), hanem a a cél a “felső tízezer” új-retro stílust kedvevő közössége, így ez alapján igyekeztem a funkcionalitást is szem előtt tartani. A szigetelésnek ebben az esetben semmi jelentősége nincs (nem is lehetne, mert ilyen funkció nincs ezen a kutya otthonon). Van viszon természetes szellőzés, ami nagyon előremutató, passzív megoldás, plusz egy pont a funkcionalitás mellett. Itt sajnos ki is merül a hasznos funkciók tárháza.

Rejtett világítás

Ha már ez is felkerült az “okos listára”, akkor beszélnünk kell róla: A rejtett világítás minden esetben hasznos funkció lehet, ha a célja az általános megvilágítás javítása. Vagyis azt a célt szolgálja, hogy Phiphike ne essen orra éjszaka, ha elindul ételszerző portyára, vagy csa pisilnie kell. Hát… végül is látni fog Phipike, valószínűleg a kutyaházon belülre is jutt ebből a fényből, persze ezeket hangulat és napszak szerint állíthatjuk, viszont okosságnak (eddig) nincs nyoma.

Wifi kamera kint és bent

A wifi kamera (ami a videóból egy Hikvison dóm kamerának tűnik), a funkciójának megfelelne, de a házhoz csak a kamera alapjának színében passzol, tönkre vágja a retro fílinget (remélhetőleg ezen hamarosan javítanak) jó megoldás lehet, az elhelyezése azonban eléggé pocsék: A külső kamera képét eltakarja a kutyaház teteje, így azok a pontok maradnak kitakarásban, ahol a kutya főleg tartózkodhat (egy berni pásztor azért elég jól látszana, de a méretek alapján ő nem férne bele). A benti képet viszont jól elláthatja egy hasonló kvalitású kamera (oda nem kell dóm, elég egy széles tátószögű, kifejezetten közeli képekhez tervezett, infravörös tartományban is működő eszköz) sajnos erről nem kaptunk túl sok információt.

Napelem és akkumulátor

A pályázat méltatásakor fő hangsúlyt a napelem és a hozzá kapcsolt akkumulátor kapta, amely a pályázat kiíró honlapján megjelent, ezen a téren szűkszavú bejegyzésből is kitűnik:

A Tilia 2002 Bt. és Ulmann István olyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belsőkamerával, valamint rejtett világítással látták el.

Az “akkumulátor hálózat” a világítást és a kamerák energiaellátását hivatott ellátni, míg a napelemek ennek az egységnek a töltéséért felelősek. Beltérben. Valószínűleg az ablakoktól távol.

Bár egy számológépet működtethetünk már kis “napelemekről” is, egy LED világítás + WiFiképes kamerák energiafelvételét biztosan nem tudja kompenzálni egy nem ideális dőlésszögben elhelyezett, megközelítőleg 40*40 cm-es, beltérben lévő napelem.
A kutyaházat az alábbi oldalon lehet életre kelteni, ha már várásoltál belőle:
https://petflat.hu/


 

Sajnos itt is érezhető, hogy a design mellett a “na de mitől legyen több, mint egy jól kinéző Flatwood rádió?” kérdésre sikerült beleizzadni olyan funkciókat, amelyek lehetnének akár jók is, ha azok valóban a lakójának jólétét szolgálnák és összességében többet adnának, mint egy dizájnos kutyaház + egy wifi kamera.