okos magasnyomású mosó

Internet of Trash: Telefonról irányítható okos magasnyomású mosó

Ha valaki használt már kézi autómosóban magasnyomású mosót, akkor jól tudja, hogy több okból is kivitelezhetetlen – de legalábbis nem lesz jó vége – a mosófej használata közbeni telefon nyomkodás.
Úgy látszik, hogy a Kärcher marketingesei ezt másképpen gondolták, így meg is született az okos magasnyomású mosó, ahol telefonról küldhetünk nagyobb löketet a tisztítóeszközünkre.

Nem egyszerű a termékfejlesztők élete, hiszen lépést kell tartani a gyorsan fejlődő piaccal, ahol az, ami tegnap még trendi volt, az holnap már “ultra gáz” lesz, megoldások jönnek-mennek és azzal is számolni kell, hogy az eddig a piacnak megfelelő megoldások gyorsan “régimódivá” válnak. Valószínűleg ez történhetett a Kärcher-nél is, amely megbízható, minőségi eszközeiről ismerünk: magasnyomású mosóik, porszívóik és más “fél-ipari” megoldásaik ismerősek a háztartásokban is.
Frissíteni kell a meglévő portfoliót, menni kell az okos eszközök irányába: Na de hogyan tehető egy poros/koszos/zord környezetre kitalált eszköz “okos megoldás kompatibilissé”?
A végfelhasználókat segítő alkalmazási leírások – mert autót nem úgy tisztítunk, mint malteres talicskát vagy térkövet – jó iránynak tűnnek, ha ezt megspékeljük rövid videókkal, amelyek az összeszerelést, helyes alkalmazást és apró tippeket tartalmaznak, akkor máris jó az irány. Na de ettől még nem lesz okos az eszköz. Mi jöhet még?
Mutassuk meg, hogy az eszköz mennyire hatékony: csináljunk összehasonlítást, hogy, mennyi vizet is takarít meg a felhasználó egy kerti slaggal való munkához képest egy okos magasnyomású mosó használatával (a felhasznált áramtól most tekintsünk el…), pakoljuk grafikonra – hiszen tudjuk mérni – a víz felhasználást. Remek! Ez azonban még mindig nagyon passzív dolog! Szükség lenne valamire, amivel be is avatkozhat a felhasználó a működésbe, mindezt telefonról.

okos magasnyomású mosó
A Kärcher hivatalos kommunikációja

Valószínűleg ez a brainstorming mehetett végbe, mielőtt megszületett a “SMART CONTROL HOME” név alatt forgalmazásba kerülő okos magasnyomású mosó a Kärcher portfoliójában. A tisztítási segédlet és az elfogyasztott víz mennyiségének visszanézhetősége valóban jó funkciók, na de a telefonról is indítható Bluetooth-os “boost” funkció valóban olyan megoldásnak tűnik, amit csak és kizárólag a marketingesek forszíroztak.
Maga már az ötlet, hogy mosás közben a telefonunkat nyomogatjuk, életidegen, arról nem is beszélve, hogy veszélyes is.
A funkció jó lehet, ha a nem túl kedves szomszédot szeretnénk megviccelni: Amikor a kölcsönkért mosónkkal a kerti törpéit mossa, a kertünk kényelméből tudunk maximális fokozatra kapcsolni, ezzel a szomszéd simán dekapitálja (lefejezi) a törpét, milyen jó móka is ez! (ez itt a szarkazmus jel helye)
Szintén nehezen értelmezhető az érintőképernyő a mosópisztolyon(!): megint csak a nedves környezetről beszélünk.
A szomorú, hogy egy tényleg jó készülékről beszélünk, aminek ráadásul számtalan hasznos funkciója van és lehetne (a “monitor-freak”-ek egy újabb adag adattal játszhatnának), ha nem rontották volna el ezzel a veszélyes funkcióval az okos magasnyomású mosó ötletét.