Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti út esetén is egy utazó okosotthont.

Akár rövid, akár hosszútávú szállásról beszélünk, jól jönnének azok a funkciók, amelyeket otthon már megszoktunk (illetve amit már a családunk is megszokott).

Bár az okosított motoros árnyékolás nem könnyen mozgatható (azért ha erre lenne szükség, az IKEA FYRTUR roló jó áthidaló megoldás lehet, bár egy izlandi hátizsákos túrára azért nem biztos hogy magammal vinném, pedig ott a napfényes nyári éjszakákon jó szolgálatot tenne), vannak olyan eszközök, amelyek megkönnyíthetik az “átmeneti szállásunk” okosítását.

Világítás

Nem véletlenül említettem korábban az IKEA megoldását, az egyik legegyszerűbb “hordozható okosítás” az IKEA Tradfri dimmelő kapcsolós izzó (akár egy kisebb asztali armatúrával együtt), amely bármilyen más eszköz nélkül is nagy segítségünkre lehet. Használhatjuk éjszakai fénynek, de ideális megoldás lehet a gyerekek szobájában is “gyerekbarát világítás” kialakítására. Nincs szükség egyéb eszközre, a kapcsoló már a gyártási folyamat során hozzárendelésre került az izzóhoz, így azonnal használható, a csomagolásból kivéve.
Ha nem szeretnénk magunkkal vinni egy egész asztali lámpát és megelégszünk a ki- és bekapcsolással, akkor adott a másik megoldás is, az okos dugalj, amely szintén távvezérlővel érkezhet és azonnal kapcsolható vele, akár a szállodai állólámpa/asztali lámpa is.

Philips Hue Sunrise ébresztő óra

Persze így még nem tudunk például egy “reggeli időzített napfelkeltét” varázsolni de ez is viszonylag egyszerűen megvalósítható. Az Ikea Home Smart platformja közvetlenül sajnos erre nem alkalmas, viszont rögtön két megoldás is szóba jöhet:

1, Philips Hue hub képes ezt megvalósítani, akár a saját izzójával, akár az IKEA Tradfri izzókkal.

2, Ha Apple eszközöket használunk, akkor a HomeKit központ alá behúzható az IKEA központja is, így szintén megoldható a napfelkeltét követő világítás, ami nagyban segíti a kellemes ébredést.

Persze megoldható ez WiFi-n is egy Shelly izzóval/dugaljjal valamint a Shelly Button-nal is (arra érdemes figyelni, hogy a hotelek wifi kapcsolata általában nem alkalmas erre).

Multimédia

Az okosítás már egy Android box vagy stick formájában segítségünkre lehet, de egy Chromcast vagy Miracast képes eszköz is képes a HDMI bemenettel rendelkező TV-ket okosTV-vé alakítani, ráadásul az egyes szolgáltatásainkat, mint pl a Netflix vagy az HBO GO úgy tudjuk használni (z HBO GO csak országhatáron belül működik), hogy nem kell idegen eszközökbe bejelentkezni.

Biztonság

PIR szenzorokkal esetleg kisebb kamerával (mint pl a WYZE cam) megvalósítható a szobánk “biztonsági megfigyelése”, bár a megfelelő fali rögzítésről le kell mondanunk, lehetőség van a telefonunkon való riasztásra (Ha megfelelő internet kapcsolatot tudunk az eszközünknek biztosítani), vagy a “közvetlen hanghatással való elijesztés” is.

Wyze cam

Havária

Egy vízbetörés szenzor, egy füst vagy szén-monoxid érzékelő nagy segítséget jelenthet mind a szoba használójának, mind a szálláshely tulajdonosának is, riasztás szintén mehet telefonra vagy hangjelzéssel.

Ezek az eszközök általában kis helyen elférnek és könnyen hordozhatóak, így téve kényelmesebbé az ideiglenes szállásunkat.

Persze szintén utazó okosotthonról beszélünk, ha az okosított házunk is velünk tart, de ez már egy másik blogbejegyzés témája lesz…