Aliro – tárulj, Szezám!

Az Apple, a Google és a Samsung összefogott zárgyártókkal és chipgyártókkal, köztük az Allegion (Schlage), az Assa Abloy (Yale), a Qualcomm és az NXP cégekkel, hogy megalkossák az okoszárak és digitális kulcsok nyílt szabványát, amelyek okostelefonokkal és okos órákkal használható. A csütörtökön induló kezdeményezés az Aliro nevet viseli, és ha valaha is tervezted, hogy az ajtódat az órád vagy a telefonod segítségével nyitod (például az éppen csak bevezetésre kerülő Apple Home Key-vel) akkor ez a szabvány neked szól!

Az Aliro-t – ami eszperantóul “hozzáférés”-t jelent – több mint 200 vállalat fejleszti, ugyanazt a modellt alkalmazva, amelyet a CSA az új Matter okosotthon-szabványnál is alkalmazott. Célja egy olyan globális kommunikációs protokoll és közös hitelesítő rendszer, amely lehetővé teszi, hogy bármely engedélyezett okostelefon vagy okosóra kinyithasson bármilyen okos zárat otthon, az irodában, az edzőteremben vagy máshol, függetlenül a telefon vagy a zár gyártójától.

Az Aliro-t – ami eszperantóul “hozzáférés”-t jelent – jelenleg több, mint 200 vállalat fejleszti, ugyanazt a modellt alkalmazva, amelyet a CSA az új Matter okosotthon-szabványnál is alkalmazott. Célja egy olyan globális kommunikációs protokoll és közös hitelesítő rendszer, amely lehetővé teszi, hogy bármely, hozzáférést kapó okostelefon vagy okosóra nyithasson bármilyen márkájú okos zárat otthon, az irodában vagy akár az edzőteremben.

A csoport igazgatótanácsának tagja az Allegion, az Apple, az ASSA ABLOY, a Google, az Infineon, a Kastle Systems, a Last Lock, az NXP Semiconductors, a Qualcomm, a Samsung és az STMicroelectronics.

A standard segítségével biztonságossá és egyszerűen kezelhetővé tennék a beléptetést, hasonló módon, ahogy most a bankkártyánkkal fizetünk az okos eszközeinken.

Az Aliro 4 ígérete
Az Aliro az alábbi 4 alap ígényre épül:

  • Egyszerűség – A telepítés és a hibaelhárításnak minél egyszerűbbnek kell lennie.
  • Rugalmasság – Különböző telepítési módokat, architektúrákat kell támogatnia, kényelmes hozzáférést biztosítva a nyilvános és a magán beléptetési pontoknál.
  • Biztonság – Alapoktól biztonságos és megbízhazó mobil hozzáférési megoldásokat kell alkalmazni.
  • “Minden-mindennel-működjön” (Interoperábilitás) – Egységesített kommunikációs protokoll, amely lehetővé teszi, hogy gyártó függetlenül tudjanak az eszközök és a kártyaolvasók együttdolgozni.

A cél a fejlesztési költségek csökkentése és az egységes kommunikációs felület. A minősített hardverek lehetővé teszik a felhasználásnak megfelelő, legjobb ár-érték arányú eszközök és szoftverek használatát.

A szabvány a Near Field Communication (NFC), Bluetooth® Low-Energy (LE), és Ultra-Wideband (UWB) protokollokkal fog együttműködni.

A CSA kapcsolódó oldalát itt találhatjátok: https://csa-iot.org/all-solutions/aliro/