Térkép a föld alatt!

A föld alatt rengeteg titok rejlik, amiket szabad szemmel nem láthatunk, illetve ebben a nagy nyári hőségben nem is nagyon akarunk kiásni. Épp ezért, rendkívül hasznosak a különböző, kertünkben elhelyezhető okos érzékelők, amelyekkel nemcsak a talaj nedvesség-, de akár a nitrogén-, foszfor-, és káliumtartalma is mérhető. Ennek köszönhetően a felhasználó teljes képet kap a talaj állapotáról, így előre láthatja mikor kell esetlegesen beavatkozni.

Az ilyen érzékelők működési elve viszonylag egyszerűen leírható: Kap egy bemeneti jelet a környezetéből, és a beépített erőforrásaiból előre meghatározott funkciókat végez el, előre meghatározott esetekben, majd feldolgozás után tovább küldi az adatokat.

Ezek az érzékelők társas lények, egy rendszerbe integrálva hozható ki belőlük képességeik maximuma. Például: Egy hete nem esett az eső, az időjárás állomásunk ezt lejelenti a központnak, ami lekéri a talajban elhelyezett érzékelőtől, hogy mekkora a talaj nedvességtartalma. Ezt követően, ha a szükséges szint alatt van, és nem süt túlságosan a nap, mondjuk az esti órákban bekapcsolja a locsolót és megöntözi a gyepet. Emellett ott van még a tény, hogy különböző növények esetén különböző igényekről beszélhetünk. Egy paradicsompalántának teljesen másra van szüksége, mint egy lucfenyőnek, így nyilvánvalóvá válik, hogy több érzékelőre is szükségünk lesz, ha le akarjuk fedni a kertünket, üvegházunkat.