Robotok a vadonban! – Az okos fűnyíró

Az okos fűnyíró az utóbbi évek egyik legnépszerűbb innovációja, ami a kertészeti eszközöket illeti. Ezek a robotok arra lettek tervezve, hogy a kertben körbegurulva a kívánt magasságban levágják a füvet, ezzel emberi erőforrást és időt spórolva. Az, hogy mennyire ügyesek, illetve mennyire önállóak, függ attól, hogy milyen modellről van szó. A beltéri rokonaikkal (okos porszívók) ellentétben, nem túl jó ötlet hagyni, hogy maguktól fedezzék fel a kert határait, mivel így könnyen felapríthatnak olyan növényeket is, amik esetleg közel állnak a szívünkhöz. Éppen ezért kell felhúzni köréjük egy virtuális kerítést, ami behatárolja a munkavégzés területét. Ezt a korlátozó tényezőt a legújabb, csúcskategóriás modellekben már sikerült áthidalni, beépített kamera és lézeres érzékelők segítségével.

Ebből következően több tényezőt is figyelembe kell vennünk, ha okos fűnyírót szeretnénk vásárolni:

  • Hatékonyság: Milyen gyorsan dolgozik, mennyire vágja egyenletesen a füvet?
  • Költség: Milyen költségkeretből gazdálkodunk, mennyit tudunk rááldozni?
  • Intelligencia: Mennyire kacifántos a kert (ösvények, virágágyások)?

Az üzembe helyezése ezeknek a szorgos eszközöknek sajnos nem pusztán abból áll, hogy szabadon engedjük és hagyjuk, hogy végezze a dolgát. Először is szükségük van egy dokkolóra, ahol, ha megpihennek feltölthetik az aksijukat. Ezt célszerű a kert szélén vagy sarkában elhelyezni egy áramforrás közelében. A második komponens pedig a kerítés, ami egy, a dokkból induló vezetékből áll, alacsony feszültségű áramot vezetve, így a föld alá helyezve is képes jelezni a fűnyírónak, hogy erre nem lehet menni.

Milyen paraméterektől lesz jó az okos fűnyíró?

  • Objektum észlelés: A legtöbb porszívónak van ilyen, de a fűnyíróknál leginkább az újabb, felső-kategóriás modellekben található meg, növeli a biztonságot, főleg ha gyerekek vagy háziállatok is vannak.
  • Mászási szög: Fontos figyelni, ha van a kertben emelkedő, ne okozzon gondot az eszköznek a szintkülönbség.
  • Állítható vágási magasság: Tudjon alkalmazkodni az eszköz a felhasználó igényeihez, akkor is, ha ez később változik
  • Kert méret: A nagyobb gyepek, okosabb, általában költségesebb fűnyírót igényelnek, ezért érdemes tisztában lennünk kertünk méretével vásárlás előtt.
  • Cserélhető akkumulátor: A gyakori töltés, a kültéri viszonyok megpróbáltatásai végett, az akkumulátorok nem halhatatlanok, ezért nem árt megérdeklődni, hogy cserélhető-e.

Összességében az okos fűnyírók rendkívül hasznosak, egy okosotthon rendszerbe integrálva pedig ez többszörösen érvényesül. Ha vásárlásra adod a fejed, győződj meg róla, hogy a választott eszköz az igényeidnek megfelel!

Az okos fűnyíró testi a dolgát