Home Assistant Green – Belépő szintű okosotthon központ

Home Assistant Blue. Home Assitant Yellow. És most a Home Assistant Green

Ha elektronikai eszközt vásárolsz, nem nagyon tudsz úgy választani, hogy ne akarjon az eszköz valamilyen módon az internethez csatlakozni. Legyen az egy mérleg vagy éppen a hűtő, minden eszköz úgy próbál többlet funkciókat adni – és persze közben minél több információt szerezni – hogy telefonunkon keresztül vagy éppen közvetlenül, de “hazabeszél”. Ennek általában az a vége, hogy 8-10 különböző alkalmazás telepítése és váltogatása után megunja az ember az egészet és vagy az egészet elfelejti vagy megpróbál valamilyen gyűjtő alkalmazást keresni, ahonnan lehetőleg egy felület alatt tudja ezeket az eszközöket kezelni.

Viszonylag hamar felismerte ezt a problémát az Apple, a Google és az Amazon és különböző ár stratégiával igyekeztek az általuk csak “connected home-nak” nevezett felhőből felhőbe kommunikáló megoldásukat a háztartásokba csempészni. Természetesen a két nagy mobiltelefon platform tulajdonosnak viszonylag egyszerű dolga volt, a telefonok és azok hangasszisztensei a világnyelveket beszélő országokban gyorsan terjedtek. Az amazon sem habozott és az elsők között hozta el a piacra a fizikai külsőt kapó hangasszisztensét, vagyis Alexa-t egy Amazon Echo képében.

A platformok terjedése érdekében a gyártók belépő szintű eszközt hoztak a piacra, így jelent meg az Amazon Echo Dot, az (akkor még) Google Hub Mini és a Apple Homepod Mini-je is. A termékek jók, de a felhős hátterük és a “kiváncsikodó tulajdonosok” miatt sokan keresnek olyan megoldást, amely ezekkel vetekedő funkciókat kínál, lokálisan működik és nem szükséges hozzá elkölteni a háztartás teljes vagyonát.

Paulus Schoutsen, a Home Assistant és a platform útját egyengető NabuCasa alapítója a Home Assistnat megjelenésének 10. évfordulóját ünneplő bejelentkezésben osztotta meg az platform új, belépő szintű hardverét, mely jó indulás lehet a kezdő otthon okosítóknak de elég kapacitással rendelkezik, hogy később se kelljen “upgradelni a hardvert”.

“Az ideális jövőben, hosszú távon, az embereknek egy adatvédelmi fókuszú okosotthont szeretnénk kínálni, ami nem valami ködös álomkép, amihez a gazdagoknak vagy a kockáknak van csak hozzáférése”, mondta Paulus a The Verge-nek adott interjújában.

… az embereknek egy adatvédelmi fókuszú okosotthont szeretnénk kínálni, ami nem valami ködös álomkép, amihez a gazdagoknak vagy a kockáknak van csak hozzáférése. – Paulus Schoutsen

The Verge – interjú

A Home Assistant-tal 2015-ben ismerkedtem meg, amikor megvettünk egy régi házat és elkezdtük felújítani. 2 hetet bújtam az internetet, hogy olyan megoldást találjak, amivel hobbi szinten okosíthatom a leendő otthonunkat. Végül arra jutottam, hogy az otthoni NAS-ra kerül a teszt környezet és ha beválik, akkor akár hosszabb távon is maradhat.

Tombolt az “Aliexpress” láz, rengeteg okos eszköz – vagy annak a prototipusa – landolt a háztartásban és hamar egyértelművé vált, hogy a különböző platformok között “rendet kell vágni” és egy platform alá kell hozni. Ez az igény terelt az okosotthon aggregátorok irányába, így találtam rá a HomeAssistantra a Domoticz, OpenHAB és a FHEM mellett. 2 hetes párhuzamos tesztelgetés után a HomeAssistant mellett maradtam és azóta is ez a rendszer üzemel – több verzióban is – az otthonunkban.

Hogy milyen “vason” futtassam a HomeAssistantot, mindig komoly kérdés volt. A NAS hamar megmutatta, hogy masszív processzor használatot igénylő szolgáltatások mellé nem feltétlenül bölcs dolog okosotthon vezérlést tenni úgy, hogy nincs mögötte megfelelő tartalék kapacitás. Ekkor váltottam Raspberry Pi3-ra. Ekkor a HomeAsistant telepítése még mindig nem halandó embernek való volt, ráadásul a prototipus fejlesztő hardverkörnyezet sem bizonyult betonstabil megoldásnak, így egy “Otthoni Labor Számítógép”, egy HP microserver került a ház legtávolabbi sarkába és ez látta el a szerver feladatokat. Erről a szerverről költözött teszt időszakra az első Home Assistant hivatalos hardverre, az “átcimkézett” Odroid N2+, vagyis a Home Assistant Blue-ra. Aztán ott is maradt. Izmos hardver, strapabiró, de drága volt.

Már a munkámból adódóan érkezett a Home Assistant Yellow, jó nagy késéssel, sok pénzért, beépített jóságokkal. Ez is drága volt, nem lehetett jó szívvel ajánlani a kezdő Home Assistant felhasználóknak.

A helyzet most (2023.09.17-én) úgy áll, hogy aki szerencsés, az kifoghat magának egy Raspberry Pi 4-et, vehet mellé olyan házat, amibe belemegy egy M.2 adattároló és máris van egy jó kis központja, de ez sincs meg 50 000 HUF alatt bruttó végfelhasználói ár alatt.

Na erre a piacra érkezett meg a Home Assistant Green, melynek célja egyértelműen a Raspberry kiváltása és egy stabilabb, “okosotthon megoldásra kész” központ biztosítása, amely plug&play módon, rögtön használható.

Nem világmegváltó eszköz, ha a technikai paramétereit nézzük – óhatatlanul a Sonoff iHost-hoz próbálom hasonlítani, ami hasonló kapacitások mellett a Zigbee/Thread képes chip-et is magában foglalja – de biztos lépésnek tűnik a korábbi próbálkozások mellett. Itt nem a mindenttudó hardver volt a cél, mint inkább a belépő szintű eszköz, ami hosszú távon is használható marad.

Na de nézzük a paramétereit és a legfontosabb tulajdonságait:

  • Rockchip RK3566 4 magos Cortex-A55 CPU
  • 4GB LDDR4 RAM
  • 32GB eMMC beépített tárhely
  • Gigabites LAN csatlakozás (BLE és WiFi nincs)
  • SD kártya slot a visszaállításokhoz
  • HDMI port hibaelhárításhoz
  • 12V 1A betáp port
  • 2 db USB 2.0 port

A hardver azokat a felhasználókat célozza, akik kinőtték a felhős platformok által nyújtotta lehetőségeket és belevágnának eggyel komolyabb megoldásba, de a Raspberry Pi összeszerelése és a Home Assistant telepítése elriasztaná őket.

Az eszköz bruttó végfelhasználói ára 40-50 000 HUF körül mozog az Okosotthon.bolt.hu oldalán, és jó kiegészítője lehet a Home Assistant SkyConnect, amely segítségével Zigbee és Thread eszközöket is behúzhatunk a Home Assistant alá a gyártói hub-okat és gateway-eket kihagyva.1

  1. A bejegyzésben szereplő linkek lehetnek affiliate linkek. Ez azt jelenti, hogy a cikk írója a linken keresztül érkező vásárlások után jutalékot kaphat. Ez forrást biztosít a blog fennmaradásához. A legjobb az egészben, hogy ez nem kerül egy forintotokba sem.  ↩︎