Gondoskodó otthon – Segítséggel élők független életéért

Az okosotthon megoldások fő célja, hogy kényelmesebbé tegyék életünket az által, hogy a hétköznapi rutinfeladatainkat elvégzik helyettünk olyan módon, hogy ezzel a “kezünk alá dolgozzanak”. Ezek a megoldások igazi könnyebbséget jelenthetnek a segítséggel élő embereknek és a róluk gondoskodóknak, hiszen az otthonunkkal könnyebb kommunikációt és teljes testre szabhatóságot biztosít.

Felkapcsolni egy kapcsolót. Apró dolognak tűnik egészen addig, amíg “átlagosak” vagyunk, legalább is otthontervezési szempontból. Elég ha gyermekeinkre gondolunk, számukra milyen kihívásokat jelent az “átlagos felnőttekre” tervezett otthon kezelése, vagy arra, amikor eltörtük az egyik karunkat és semmi nem esett kézre. Az okosotthon technológia fejlődésével lehetséges alacsony költséggel, lépésenként testre szabni otthonunkat, olyan megoldásokkal, amelyek könnyebbé teszik lakásunk használatát.

Ebben a bejegyzésben azokat az egyszerű, gyorsan megvalósítható megoldásokat szedtem össze, amely nem kíván nagyobb fúrás-faragást és nagyságrendekkel növelheti a segítséggel élők önállóságát.

Virtuális-asszisztensek

Kezdetben hang-asszisztensként olyan eszközök voltak, amelyek egy “ébresztő kifejezés” elhangzása utáni szóbeli utasítást “lefordítják az eszközeink nyelvére”, vagyis segítségükkel lehetővé válik egyes eszközök vezérlése, vagy egy utasítás csoport végrehajtása. Ma már nem csak hangvezérlésre lehet használni ezeket, de leírt mondatokat is képesek értelmezni, ugyanúgy, mint a hangbéli utasításokat. Jelenleg az elterjedtebb világnyelveken hajlandóak működni, segítségükkel bekapcsolhatjuk a TV-t, elindíthatjuk a rádiót vagy a kedvenc zeneszámunkat, rögzíthetünk egy eseményt a naptárunkba vagy megkérhetjük rá, hogy emlékeztessen minket valamire. Az okosotthon eszközök rendelkezésére állásától függően bővül a képessége is.
Létezik csak hangszóró jellegű hang-asszisztens, vagy kijelzővel is rendelkező, de a legtöbb virtuális-asszisztens a telefonunkról is elérhető.

Érdemes mérlegelni, hogy milyen hang-asszisztenst választunk, az alapján, hogy milyen telefonunk illetve milyen meglévő eszközeink vannak otthon.
Itt a Google Assistant, Apple Siri, Amazon Alexa és Samsung Bixby kerül elő lehetőségként elsősorban.

Okos dugalj

Milyen esetben ajánlom:

Univerzális eszköz, amely magában is segítségünkre lehet, azonban más okosotthon eszközökkel párosítva újabb funkciókat adhatunk neki.

Működése egyszerű: 
A konnektorba dugva távirányítható lesz a dugalj áramellátása, egyes modellek áramfogyasztást is képesek mérni, ezzel megállapíthatjuk, hogy a bedugott eszköz éppen működik-e.
Segítségével hang-asszisztenssel vezérelhetővé válik a “buta” kávéfőző vagy az állólámpa a nappaliban, de időzíthetjük is a kapcsolást.

Ha ilyen eszközt szeretnénk vásárolni, akkor érdemes rá figyelni, hogy az eszköz magában is hozzákapcsolható-e a wifi hálózatunkhoz (WiFi-s okos dugalj) vagy kell hozzá egy “tolmács”, vagyis egy átjáró, ami az adott kommunikációs protokoll üzeneteit továbbítja a wifi hálózaton keresztül a telefonunkra vagy a többi okosotthon eszköznek.

Wifi-s okos dugaljból már rengeteget találni a híradástechnikai eszközöket forgalmazó boltok polcain, ha szeretnék megemlíteni párat, akkor a Sonoff, a Shelly vagy a Xiaomi okosdugalját emelném ki, amely itthon is kapható, hazai garanciával.

Okos izzó

Milyen esetben ajánlom:

Nem (csak) a telefonról való ki- és bekapcsolás lehetőségét adja meg, hanem a fényerejét is állíthatjuk, színes vizuális jelzésre is használhatjuk.

Az okos izzók számos esetben segítséget nyújthatnak a halláskárosultaknak vizuális jelzésként, valamint mozgássérülteknek is, ha a kapcsoló megfelelő magasságában való elhelyezése szükséges mindenféle fúrás-faragás nélkül.
Lehetséges azonos világítási körön lévő (egy áramkörön lévő, fizikailag egyszerre kapcsolható) izzók külön kapcsolására és dimmelésére használni ezeket, valamint idő vagy eseményvezérelté tenni.
Ha valaki megnyomja a csengőként szolgáló gombot, akkor ezt az izzó színes villogással jelezheti, vagy ha valaki kinyitja a bejárati ajtót és jelez a nyitásérzékelő.
Azt is jelezheti fényjelzéssel – egy mozgásérzékelő segítségével -, ha mozgást érzékel, vagy egyszerűen csak napszaknak megfelelő fényerővel bekapcsol.

Ennél az eszköznél is érdemes figyelni rá, hogy magában hozzákapcsolható-e a wifi hálózatunkhoz (WiFi-s okos izzó) vagy kell hozzá egy “tolmács”, vagyis egy átjáró, ami az adott kommunikációs protokoll üzeneteit továbbítja a wifi hálózaton keresztül a telefonunkra vagy a többi okosotthon eszköznek. Alapfunkciók okosotthon központ nélkül is megoldhatóak vele, nem csak wifis megoldással, de ha telefonról szeretnénk felügyelni, illetve automatizálásokba is be szeretnénk vonni, akkor szükséges valamilyen vezérlő bevonása.

Wifi-s okos izzót szintén számosat találhatunk a piacon, érdemes arra figyelni, hogy milyen funkciókat kínál az adott modell és milyen a fényereje.Itt is szóba jön a Shelly különböző foglalattal rendelkező okosizzója vagy a Xiaomi okosizzója vagy a Yeelight ledszalagja,  amely itthon is kapható, hazai garanciával.

Érdemes még elgondolkozni az IKEA okosizzóin is – bár ezek nem wifi protokollon kommunikálnak, ezért kell hozzájuk átjáró, ha telefonról vezérelnénk, vagy a fel le kapcsolásnál többet szeretnénk kihozni belőlük – ár-érték arányban nagyon jók, megbízhatóak és könnyen beszerezhetőek.
Ha csak a “fali kapcsoló független” fel- és lekapcsolás a cél, akkor az IKEA TRÅDFRI termékcsalád legegyszerűbb tagját, amely a maga 806 lumenes fényerősségével (kb 60W-os wolfram szálas izzónak felel meg) tökéletes választás lehet (a bejegyzés írásakor 2999 HUF, amely egy azonos fényerejű “buta LED izzó” árának megfelelő összeg).

Okos haváriajelzők

Milyen esetben ajánlom:

Füst-, gáz-, hő- és vízérzékelők segíthetnek jelezni, ha baj van, de akár azonnal cselekedni is.

A haváriajelzők okosítása nem csak abban tudnak segíteni, hogy a veszélyjelzés mindenképpen eljusson a lakásban tartózkodókhoz, hanem abban is, hogy a kiváltó okot megszüntessük.
Elég csak arra gondolni, ha a fürdőkád vizét megnyitottuk, de közben valaki csengetett és emiatt nem vesszük észre, hogy a kád megtelt és kifolyt a víz. Ilyenkor nem csak vizuális és audio jelzést tudunk rögtön bekapcsolni, hanem az “okosított” szelep segítségével rögtön elzárhatjuk a főcsapot is automatikusan, hogy ne árassza el a lakásunkat a víz.
A hőmérséklet érzékelők már akkor tudnak a veszélyre figyelmeztetni, amikor még nincs elég füst a lakásban a füstérzékelő megszólaltatásához, viszont a hőmérséklet megemelkedett annyira, hogy az már biztosan tűzesetet jelent.

Itt már mindenképpen szükségünk lesz egy központi egységre (itt rengeteg lehetőség van, amit érdemes konkrétan átbeszélni), amely kezeli a különböző riasztásokat és szelepeket.

 Ha csak a riasztás telefonra érkezése a cél, esetleg egy lámpa felkapcsolása, akkor a Sonoff és Shelly érzékelői megfelelőek lehetnek. 

Ha ennél többet szeretnénk, akkor valamelyik vezeték nélküli okosotthon automatizálási rendszer siethet a segítségünkre. Itt számos megoldás létezik, de ennek telepítése már komolyabb szakértelmez igénylő feladat, érdemes tanácsot kérni ezzel kapcsolatban.

Összefoglaló

Az okosotthon eszközökből lépésről lépésre ismerhetjük meg azokat a megoldásokat, amelyekkel a számunkra legmegfelelőbb funkciókat építhetjük be gondoskodó otthonunkba.
Ha felújítás előtt álló vagy új építésű lakásban gondolkozunk, akkor érdemes elgondolkozni a komplett okosotthon rendszeren, amely minden fent említett funkciót képes kezelni, sőt itt is igaz, hogy minél több funkció kerül be a lakásba, annál összetettebb megoldásokat lehet kialakítani.

Ha konkrét elképzeléseid vannak, vagy felmerült néhány kérdésed, akkor ne habozz tanácsot kérni tőlem!

A bejegyzésben szereplő egyes linkek affiliate linkek.