Az okosotthonra felkészített lakás

Nem mindig adott a lehetőség, hogy azonnal meg tudjuk valósítani teljes egészében az általunk megálmodott okosotthon. Szerencsére rendelkezésre állnak olyan megoldások, amelyek felkészítik otthonunkat az okosításra, így később nem kell vésni, vagy egyéb nagy átalakításokat végezni az ingatlanon.

A „smarthome ready”, vagyis az okosotthonra felkészített lakás kialakításának célja, hogy az ingatlan villamoshálózatát úgy építsük ki, hogy később bármikor nagyobb villanyszerelési és építési munkálatok nélkül beüzemelhessük az okosotthon rendszerünket.

Ahogyan az ottohnokosítás buktatóinál említettem, az okosotthon zökkenőmentes kialakításának egyik kulcsa, hogy a villamoshálózat kiépítése megfelelően történjen. Ha smarthome ready lakást szeretnénk, először is el kell döntenünk, hogy milyen rendszerben alakítjuk ki a hálózatot. Ha csillagpontosan húzzuk be a vezetékeket, egy kapcsolótábláról vezéreljük az összes elemet, érzékelőket és fogyasztókat is, viszont magasabb lesz a kiépítés költsége. Hagyományos mélyített fali kötődobozok alkalmazásával a villanyszerelés kevésbé költséges, viszont bonyolultabb az elemek vezérlésének a kialakítása. A fal mélysége határozza meg, hogy milyen kötődobozt tudunk használni, így ezt is figyelembe kell vennünk a döntésnél, hiszen vékony fal esetében a kötődobozokban limitált hely fog rendelkezésre állni. Köztes megoldás lehet, ha szobánként alakítunk ki csillagpontokat.

Felújítás és újépítésű ingatlan esetében érdemes minden vezetéket odavezetni a kapcsolókhoz (de legalább a legközelebbi kötődobozig). Gyakran előfordul, hogy a szoba funkciója megváltozik, például hálószobából dolgozó szoba lesz, és az ágy két oldalán lévő lámpakapcsoló helyett konnektort szeretnénk beszerelni az íróasztal mellé. Ha minden vezeték megtalálható a falban, ezt a csere könnyen megvalósítható.