Érdekel az okosotthonok világa?

Szívesen tanulnál tőlünk? Nézd meg weboldalunkat is!

Home office az okosotthonban

Az otthonunkba visszaszorulva a kényelem és a hatékonyság egyre fontosabb lett. Egy okosotthon rengeteg olyan lehetőséget kínál, amely megkönnyíti a dolgunkat a lakásunkban. Legyen szó a napi otthoni rutin feladatokról vagy a „home office” munkánkról, számos megoldás áll rendelkezésünkre, hogy hatékonyabbak lehessünk – és persze ne feledkezzünk meg a kikapcsolódásról sem. Azzal a feltételezéssel élve, hogy a munkahelyet tekintve ideális körülmények vannak, vagyis mikromenedzsement helyett bizalom, megfelelő kommunikáció és közösen kialakitott szabályok vannak, egy jól kialakitott home office rendkívül jó dolog lehet.

Ha kihasználjuk az okosotthon adta lehetőségeket, nagy segítség lehet az ideális home office megvalósításában, de ehhez jól át kell gondolni, milyen célokat szeretnénk vele megvalósítani. Ha csak az okosotthontól várjuk a megoldást a szétcsúszott időbeosztásunkra, hatalmas csalódás lesz az eredménye. Miért? Mindenkinek más a személyisége, más az életritmusa és az élethelyzete. Éppen ezért a megoldás sem lesz ugyanaz mindenki számára.

Először is, ahhoz, hogy olyan okosotthonunk legyen, ami tényleg a mi igényeinkre van szabva és minket segít, ismernünk kell a saját igényeinket. Mielőtt belevágnánk abba, hogy meghatározzuk, milyen elvárásink vannak az okosotthon funkcióival szemben, meg kell határoznunk, milyen életet szeretnénk élni abban az otthonban, milyen rutinjaink vannak és lesznek, amihez szeretnénk megtalálni a megfelelő okos megoldásokat. Tegyük fel, hogy az előbbiek után tényleg tudod, hogy mik a céljaid, és mire van szükséged. ha ez így van, akkor innentől könnyen fog menni.

Meg kell határoznunk, hogy a céljainkhoz és igényeinkhez milyen ideális folyamatokat kell kialakítani, hogy tényleg olyan okos funkciókkal vegyük körbe magunkat, amire tényleg szükségünk van. Vagyis ha a saját rutinjainkkal tisztában vagyunk mielőtt nekivágunk, az okosotthon funkciói is ezeknek megfelelően tudnak majd működni. Azt pedig már az elején tudomásul kell venni, hogy az okosotthon sem mindenható, vannak dolgok, amiket nem tud helyettünk elvégezni, bármennyire szeretnénk. Ismernünk kell a valós lehetőségeinket, amelyekkel megvalósíthatóak az elvárásaink, igényeink.

Mi történik, ha nem gondoljuk át mindezt előre? Nem könnyíti meg az életünket, viszont megnehezíti, családi viták sora kezdődhet, és a felesleges pénzkidobásról ne is beszéljünk. Tehát, mielőtt elkezdenéd az okosotthonodat átalakítani a home office-hoz, ügyelj arra, hogy megfelelően kialakított rutinjaid legyenek.

Nézzünk néhány példát, milyen rutinokban tud az okosotthon a segítségedre lenni:

  • a munka és a magánélet elkülönítése szín-, hang- és egyéb hatásokkal
  •  reggeli / esti rutinok kialakítása keretet ad napunknak
  • home office indul / home office vége rutinok segítségével időben egyértelműen el  tudjuk határolni a munkahelyi és az otthoni teendőket
  • fix rutin online meetingekhez
  • személyi hangasszisztens a teendők nyomon követéséhez
  • automatizált házimunkák
  • figyelmeztetések az egészséges életmódért (pl. folyadék fogyasztás, mozgás)

Ha belevágnál, tartsd szem előtt, hogy nem kell ész nélkül beleugrani az első felkínált megoldásba, gondold végig, mit szeretnél, alakítsd ki a rutinokat, beszélj a családoddal is, hogy ők mit szeretnének, és ezután tervezd meg hozzá az okos funkciókat, amelyek a megfelelő rendszer és eszközök beépítésével éltre keltik a kívánságaidat.