okos légtisztító

A levegőfelelős “sámándob” és a “kisasztal” – IKEA okos légtisztító teszt

Az IKEA-tól kaptunk tesztre kölcsön egy STARKVIND okos légtisztítót, meg is néztük gyorsan, hogyan illeszthetjük az IKEA Home Smart alkalmazása és egy “mindenevő” Zigbee2MQTT megoldás alá.

Ahogy az otthon töltött idő megnövekedett 2020. óta, úgy fordítunk egyre több figyelmet az otthonunk állapotára. Igyekszünk kényelmessé, jobban élhetővé tenni, hiszen a “homeoffice órák”, amelyeket otthonunkban töltünk, nagyobb igénybevételt jelentenek, de nem csak az eszközeinknek, hanem az otthonunk levegőjének is. Ráadásul a pormentes környezet aktívan tehet a fertőzések terjedésének csökkentéséért, így érthető is, hogy az IKEA kínálatában miért jelent meg ez az eszköz a “Home Smart” koncepció mentén. Ez utóbbi magyarázza azt is, hogy a kezdeti lépések után (FÖRNUFTIG légtisztító és VINDRIKTNING légminőség figyelő “biomechanikus automatizációval”. Értsd: ha pirosat mutat az utóbbi, felcsavarod az előbbit) miért is jelent meg az asztal-okos-légtisztító, ami a korábbi “otthon-berendezési tárgyban rejtjük el az okosságot” elvnek megfelelően került kialakításra.
Mielőtt belevágunk a készüléktesztbe, fontos tisztáznunk egy dolgot. Mégpedig azt, hogy:

Okos légtisztító – de mitől okos?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy okos eszköz mitől lesz okos? Attól, hogy belepakoljuk a világhálóval kapcsolatot biztosító elektronikát (üdv az IoT világában!)? Esetleg attól, hogy a telefonunkról nyomkodhatjuk?
Minden gyártónak más elképzelése van erről és sokan a könnyebbik végét fogják meg a dolognak (Értsd: telefonról nyomkodhatsz mindent is), viszont aki komolyan gondolja az “okos” kifejezést, az bizony igyekszik valami egységes képet pakolni a saját “smart” termékcsaládja mögé. Az IKEA-nál ezt – szerintem – jól eltalálták: A “Home Smart” koncepció, vagyis az, hogy ők az otthonra fókuszálnak, és nem áldozzák fel a technológia oltárán az otthonunk enteriőrjét. Különösen kritikus ez azért, mert olyan eszközökről beszélünk, amelyek “retrofit” megoldások, vagyis már a meglévő otthoni dizájnba kell, hogy illeszkedjen az eszköz, esetünkben az okos légtisztító.
Az okosotthonokba illeszthető “Home Smart” eszközök első zászlóshajója a Sonos-IKEA közreműködésben született polc-hangszóró volt (erről itt írtunk részletesen), majd ezt követte a lámpa-hangszóró, a képkeret-hangszóró és most érkezik a légtisztító-asztal, ami tovább viszi ezt a vonalat.
Mindegyik eszközükről elmondható, hogy nem csak azért készült el, hogy “legyen”, hanem a cél az otthonba való teljes beillesztés.

“Unboxing”, összeszerelés

Hozzám egy fekete színű, álló okos légtisztító érkezett. Ez az eszköz nem igényel túl sok szerelést – a “testvére” az asztal funkcióval rendelkező eszköz esetén is csak pár lépéssel többet kell megtennünk -, a használati útmutatóban az IKEA-tól megszokott pontossággal szerepel minden lépés.
Kicsomagoláskor a fedlap és a használati utasítások kerülnek először elénk, majd ezek alatt lapul maga a készülék. A HEPA filter előre be van helyezve az okos légtisztító belsejébe, de még csomagolás védi, ezt használat előtt el kell távolítani, illetve ekkor helyezzük el a HEPA filter alá az aktívszenes szűrőt, amit vagy csomagban érkezik a légtisztítóval vagy külön veszünk meg hozzá.

Mind a két szűrő cserélhető – mivel a HEPA filter papírból készült, ezért az nem mosható -, a külső porfogó, ami a HEPA filtert védi, tisztítható, mosható.
A HEPA filter jól zár – a zárásról egy vékony tömítő réteg gondoskodik a filter oldalán -, nagy a felülete, így a keresztüláramoltatott levegő mennyisége is egészen nagy: Az IKEA 20 m2 szobaméretig ajánlja az eszközt.
Az aktívszenes szűrő méhsejt szerű pórusaiban ülő szén gömböcskék egyszerre biztosítják a levegőben lévő illékony szerves anyagok hatékony megkötését (és ezáltal szagtalanítást) a megfelelő légáteresztési kapacitás megtartása mellett.
A felső, rögzítő funkciót is ellátó műanyag hálós porfogó hatékonyan gyűjti össze azokat a nagyobb részecskéket, amelyek a HEPA filtert gyorsan eltömítenék.

A készülék lábainak felszerelése 2-2 csavarral történik, ez az összes szerelési munka, amit meg kell valósítanunk. A készülék aljában van az elektromos ellátás csatlakozója, amit egy 24 V-os tápegység biztosít. Az alsó reteszben elfér a tápegység is, így dönthetünk, hogy rövidebb kábel mellett elrejtjük a tápegységet ide vagy csak az egyenáramú vezetékrészt fűzzük át, így még nyerünk 1 méternyi vezetéket, viszont a tápegységet is el kell ilyenkor valahol rejtenünk.
A készülék hátulja teljesen zárt: csak a motor szellőzését biztosító rács és a légminőség ellenőrző érzékelő beömlőnyílása töri meg a felületet.

A készülék tetején található gombbal szabályozhatjuk az összes funkciót. A gomb köról balra 6 fény jelzi az aktuális sebességértéket (“AUTO”, 1-5 sebességfokozat), ez az öt fény felvillanással jelez bekapcsoláskor, majd “AUTO” állásban indul a készülék. Ebben a fokozatban a légminőség érzékelő szabályozza a motor fordulatszámát, így midig a lehető leghalkabb üzemmód mellett tisztítja a készülék a levegőt.
Az jobb oldalon két jelzőfény került elhelyezésre. A fenti a szűrőcserét jelzi, míg az alsó a lezárt állapotot. A “lock” (lezárt állapot) a gomb hosszú nyomásával aktiválható és ugyanígy kapcsolható ki. A ki- és bekapcsolás a gomb rövid megnyomásával történik.

A készülék két oldalán távozik a megtisztított levegő, a három alacsony fokozat mellett ez nem okoz komolyabb légmozgást, a készülék hangja sem érzékelhető.

A legkisebb fokozat mellett nyugodtan lehet aludni szinte semmilyen hangot nem ad a készülék, köszönhetően a nagy légáteresztésnek. A legnagyobb fokozaton az okos légtisztító 43 db hangot ad, amire már nem lehet azt mondani, hogy csendes, viszont ezt a fokozatot semmilyen módszerrel nem sikerült kiváltanom az ‘AUTO” funkció mellett, soha nem kapcsolt fel erre a fokozatra, akárhogy is igyekeztem a szenzorral elhitetni, hogy vágni lehet a füstöt, valószínűleg sohasem sikerült elérnem a küszöbértéket. Ez nagyjából azt jelenti, hogy nincs olyan átlagos élethelyzet, amikor erre a fokozatra szükségünk lenne.

A szűrők állapotára jelző fényt – a szűrők kicserélése után – a frontoldal alsó gombját 3 másodpercig nyova tartva állíthatjuk alapálapotra.

Párosítás – IKEA Home Smart

A készülék párosítását a Home Smart alkalmazásban kezdjük. Ha még nem adtuk volna hozzá a központunkat, akkor ezt rögtön meg is tehetjük, az összerendelés gyorsan megtörténik, majd ha szükséges, lefut egy frissítés és már készen is áll a rendszerünk az okos légtisztítónk hozzáadására.

A készülék párosítása során az ‘Air’ eszközcsoportot, majd a megfelelő eszközt – “Air purifier”, ha az álló légtisztítónk van, “Air purifier table” ha az asztal-légtisztítónk – választjuk. A következő ábrák utasításait követve (szűrők behelyezése, készülék bekapcsolása – eljutunk a párosítás megkezdéséhez:
A készülék előlapján a felső, láncot ábrázoló gombot kell addig nyomva tartanunk, amíg a mellette lévő fehér fény négyszer fel nem villan: ekkor kerül a készülékünk párosítás módba.

Sikeres párosítás esetén a telefonunkon megadhatjuk az eszközünk nevét, majd azt a légtisztító csoportot, amihez ozzá szeretnénk rendelni. A légtisztító csoportoknak akkor van jelentősége, ha egy helyiségben több eszközünk is van, amit egyszerre szeretnénk vezérelni.

A készülék szabályozása a légfokozatok állítása mellett a lezárás funkció és a készülék fényeinek ki- és bekapcsolását illetve az “AUTO” fokozat indítását teszi lehetővé, emellett láthatjuk a pillanatnyi levegőminőséget, valamint megtekintés alapján finomíthatjuk a szűrő állapotát:
Háromhavonta megnézzük a HEPA filter szennyezettségét és a szűrő színét megpróbáljuk a telefonon egy csúszka egítségével minél pontosabban beállítani. Ennek segítségével az átlagos 6 hónapos szűrő élettartam lehet hosszabb vagy rövidebb is.

Párosítás – Zigbee2MQTT és Home-Assistant

Adott volt az irodában egy működő Home-Assistant, ami Zigbee2MQTT szolgáltatáson keresztül képes fogadni a Zigbee eszközöket, itt az okos légtisztítónkat is.
A párosítás a készülék frontoldalán lévő felső, láncot ábrázoló gombjának folyamatos nyovatartása mellett indul. A készülék a gomb melletti fehér LED négyszeri felvillanásával jelzi, hogy megkezdődött a párosítás és kikapcsol, amikor a párosítás sikerült.

A jelenlegi “driver” nem képes visszaadni, sem változtatni a lezárás és a LED fény funkciót és a levegő állapotát sem jelzi vissza, a Home-Assistant is ventillátorként ismeri fel és kezeli.

  • okos légtisztító
  • okos légtisztító
  • okos légtisztító
  • okos légtisztító

Összefoglalás

A STARKVIND okos légtisztító mind hardver, mind szoftver oldalon minőségi eszköz, a feladatát tökéletesen ellátja, emellett a megjelenése és a csendes működése ideális retrofit megoldássá teszi.
Az IKEA 20 m2 méretű helyiségekbe ajánlja, ezeknek a levegőjét át is mozgatja rendesen. Árkategóriájában a Xiaomi Mi Air 3C-nek a kihívója és nagyjából hozza is annak a képességeit.

Okosotthon Guru értékelés: