nest termosztát

A Google Nest, az Android és a Matter

A Google bemutatta, hogyan fog működni a Matter támogatás az Androidon és a Nest-en.

A Google első lépésként minden Nest-kijelzőit és hangszóróit fogja frissíteni, hogy lehetővé tegye a Matter kompatibilis eszközök vezérlését. Ez azt jelenti, hogy amint megérkezik a frissítés (a Google még nem adott meg határidőt a megjelenésre), a Google Assistant használható lesz bármelyik Matter eszköz vezérlésére, függetlenül attól, hogy az korábban a Google okosotthon platformjának része volt-e vagy sem.

Ezenkívül az új Google okosotthon termékek, amelyek Thread kompatibilitással érkeztek, mint a Nest Wi-Fi, a Nest Hub Max és a második generációs Nest Hub, szintén Matter kapcsolati központokként szolgálnak. Ez a lépés megkönnyíti az Matter minősítés alatt álló intelligens otthoni termékek beállítását és használatát.

A Google azt ígéri, hogy frissítést ad ki a legújabb Nest-termosztátra amivel Matter kompatibilissé válik, vagyis a felhasználók hozzáférhetnek a klímaberendezés és a fűtés beállításaihoz más Matter tanúsítvánnyal rendelkező platformokról is (például a Siri vagy az Alexa hang asszisztensei alól, az Apple és az Amazon is frissíti rendszereit, a dátum még nem ismert). Furcsa módon a Google ezt a frissítési ígéretét csak a belépő szintű Nest-termosztátra tette, a nagyobb teljesítményű Nest Learning-termosztátra nem (legalábbis egyelőre).

A Google bejelentette az android alatti Matter támogatást is. Az operációs rendszer szinten való Matter támogatás megkönnyíti a Matter-kompatibilis okosotthon eszközök beállítását és vezérlését az Android-alkalmazásokon, a Google Assistant alatt, a Google Home alkalmazásban, csupán néhány érintéssel.

Ennek a támogatásnak a részeként a Thread-kompatibilis Matter eszközök – mint például a Nanoleaf Essentials Bulb – közvetlenül támogatottak lesznek az Androidon, ami a helyi csatlakozási szabványon alapuló új okosotthon eszközök cunamiját indíthatja el a Google (és más intelligens otthoni platformok) számára. Jelenleg még mindig vannak olyan termékek, mint az Eve ami HomeKit exkluzív: bár a Thread-re épülnek, de egyáltalán nem használhatók Android-eszközökkel. Az Matter ezen is változtathat.

Ha minden az elvárásoknak megfelelően történik (ez rengeteg szoftverfrissítést jelent, amit mind végig kell majd csinálni), az Matter lehet a Szent Grál az okosotthon-tulajdonosok számára: egyszerűen beállítható és használható eszközkészlet bármely (vagy az összes) intelligens otthoni szoftverbeállítással.