Már nem csak szövegel, de rendet is rak – AI alapú robotok otthon

A 2022-ben feltűnt ChatGPT után már nem vagyok meglepődve, amikor 2023-ban feltűnik az első valóban ígéretes “robotinas” koncepció, amely számos okosotthon funkciót képes maga ellátni “retrofit” módon. Nézzük, mit is tud!

Rosey, a robot a Jetson családból, Andrew A kétszáz éves emberből, Sonny az Én, a robotból, Robot az Elveszve az űrben-ből, Humans Mia-ja, C3PO a Star Wars-ból vagy Data a Star Trek című sorozatból. Az emberszerű robotok témáját Hollywood előszeretettel dolgozza fel, olykor jóságos segítőként, máskor az emberiség végzeteként.
Az emberiség már az ipari forradalom óta álmodozik a háztartásba behozható gépekről, amelyek megkönnyítik a házimunkát és “robotinasként” teszik dolgukat. Az olyan célgépek elterjedése, mint a porszívók, mosógépek, szárítók, mosogatógépek majd a robotporszívók, robotfűnyírók, valamint ezek bevonása az okosotthon funkciók alá előrevetítették, hogy érkezni fog hamarosan a piacra olyan megoldás, ami “általános használatra” készül, humanoid paraméterekkel rendelkezik – hiszen emberekre van szabva az otthonunk, munkahelyünk -, ezáltal a hozzánk alakított környezetben is képes hatékonyan ellátni a feladatát.
Követhettük a Boston Dynamics humanoid robotjainak, az Atlas-nak fejlődését, a Tesla “Marionett bábúját”, láthattuk az Amazon “béta fázisban” lévő Astro nevű mindenesét és persze Pepper robotról se feledkezzünk meg. Ezeket a robotokat azonban vagy nem háztartásba szánták vagy formájuk nem teszi őket alkalmassá a legtöbb háztartási feladat végrehajtására. Minden jel arra mutatott, hogy valódi áttörés ezen a fronton – vagyis a háztartások számára elérhető, egy családi autó áránál nem drágább robotinas – nem 10 éven belül fog történni…

Prosper Robotics. Egy londoni székhelyű startup, ambiciózus programozó alapítóval. “Csak a szokásos”, mondhatnánk, viszont amiből technológiai bemutatót tartottak, az nem szokásos, legalább is nem a manapság jellemző “csili-vili szuper ötletek” mellett: “Retrofit” humanoid robotot – Alfie-t – alkotni lakosságnak is emészthető áron. Nem a szuperül összevágott, corporate lounge aláfestő zenével megtámogatott videókat kapunk, hanem Boston Dynamic első Spot-jának bumfordiságát, szigorúan nem nyilvános videóként, ahol egy hosszú “betápkábellel” működő robotot látunk asztalt leszedni és mosogatógépbe pakolni, beágyazni, mosógépet kipakolni.

A nagy nyelvi modellekkel ellentétben, ahol végtelen mennyiségű írott anyagon lehet az AI-t betanítani, a fizikai munkavégzésnél nem állnak rendelkezésre ilyen anyagok, így ezeket a robotokat az instruktorok saját cselekvésükkel “oktatják”. 10 000 alkalommal elvégzett, ismétlődő feladatot már képes feldolgozni a mesterséges intelligencia és adaptív módon alkalmazni, vagyis minden egyes ismétlődő feladatot lépésekre kell bontani és ennyiszer rögzíteni. Láttunk már ehhez hasonló kezdeményezést: a “Chef karok” híres szakácsok kézmozdulatait tanulták meg, ott viszont nagyon figyelni kell, hogy minden hozzávaló mindig pontosan ugyanoda kerüljön, nagyon könnyen ront, ha valamilyen paraméter nem azonos az eredeti környezettel. Ezt egy lakáson belül nem alkalmazhatjuk.

Itt van utána a kiberbiztonság (a szükséges számításokat a “felhőben” lévő központ végzi jelenleg) és a fizikai biztonság kérdése is, hiszen a robot nem steril térben dolgozik, hanem emberek haladnak el körülötte, teszik a dolgukat. Ez minden téren nagy kihívást fog jelenteni, hiszen nem csak egy folyamatosan mozgó kamerát és mikrofont engedünk be a háztartásunkba, hanem egy kárt tenni is képes gépet.

Valószínűleg nagyon hamar érkezik egy befektető vagy felvásárló a céghez, hogy felkarolja a kezdeményezést, de ahogy a Tesla is megváltoztatta az elektromos autózásról alkotott képet, úgy Alfie is képes lehet új megvilágításba helyezni az otthoni eszközeinket és napi rutinfeladatainkat. Nem 5 éven belül fog eljutni minden háztartásba a robotinas, így addig be kell érni a meglévő eszközeink okosotthon integrációjával és automatizálásával, de mindenképpen mérföldkő lehet Alfie megjelenése a piacon.