Kertészkedjünk okosan! Így néz ki egy okoskert!

Okoskert, mi az és mi kell bele?

Ha még nem hallottál róla, az azért lehet, mert még viszonylag új dolognak számít a háztartásokban. A kertépítés és gondozás egyidős magával az emberiséggel, de az okos megoldások jóval rövidebb ideje vannak velünk. Az egymást sorra követő innovációk lehetővé tették az anyagi szempontból is könnyebben elérhető megoldásokat, a folyamatos újítások pedig egyre „áramvonalasabbá”, praktikusabbá tették az eszközöket.

Az okoskert feladata, hogy fény- és vízszabályozásában, a tápanyagok nyomon követésében, illetve a gyomok visszafogásában segítsen, ezáltal kényelmesebbé téve a mindennapi életet. Ezeket az eszközöket telefonról vagy központi egységről lehet beállítani, vezérelni. Ezekkel az automatizálásokkal nem csak egyszerűbb lesz az életed, de hosszú távon takarékosabb fogyasztást is elérhetsz.

Az okoskert technológia szempontjából egy gyorsan fejlődő terület, amely többek közt az ipari mezőgazdaságban használt megoldásokat „zsugorítja le” és teszi használhatóvá a mindennapi életben, egészen a kertben lévő gyümölcsöstől az ablakunkban lévő szobanövényekig. Az okos kertészeti megoldások energiatakarékossága mind a környezetnek, mind a pénztárcánknak jót tesz. Az alábbi megoldásokat mindenképp érdemes megtekinteni, rendkívül hasznosak és elengedhetetlenek egy okoskert kialakításához.

1. Okos öntözés

A kertautomatizálás egyik alapköve az önműködő öntöző-rendszer, aminek segítségével nem kell foglalkoznod azzal, hogy mikor kell locsolni és mikor nem. Az okos öntöző-rendszerek ugyanúgy használhatóak egy kis virágosládához, mint egy hátsó kerthez. Előre be lehet ütemezni, hogy mikor locsoljon, vannak olyan modellek, amik ennél szofisztikáltabbak és tudnak még pár extra dolgot. Azonban, ha ténylegesen ki akarjuk használni az itt rejlő lehetőségeket, érdemes párban használni egy érzékelő egységgel.

2. Okos kerti érzékelő

Egy okos érzékelő, azon kívül, hogy képes mérni a talaj nedvességtartalmát, tudja követni a nap járását, ezzel a napszakokat, a páratartalom változását és a talajban lévő tápanyagokat is. Ezek az eszközök magukban is hasznosak, de ezt megsokszorozhatjuk, ha már meglévő okos eszközökkel összehangoljuk, illetve telefonnal összekötjük, mivel így applikáción keresztül is vezérelhető lesz. Összességében munka helyett élményt csinál a kertészkedésből.

3. Okos időjárás-állomás

Egy okos időjárás-állomás olyan eszközök összessége, amelyekkel követni tudjuk a hőmérsékletet, légnyomást, szélsebességet és irányt, a csapadékot, illetve akár az ultraibolya sugárzás mértékét is. Több, mint alkalmas a saját kis időjárás jelentésünk elkészítéséhez, és kihozza a maximumot a kertben már telepített okoseszközökből, ha beintegráljuk a rendszerbe. Az, ha tudjuk milyen időjárásra számítsunk, nemcsak a kertben tud segíteni, hanem mindennapi életünket is rendkívül megkönnyíti.

4. Okos fűnyírók

A robotporszívóhoz hasonlóan az okos fűnyírók kiveszik a fáradalmas munkát az egyenletből, és ezzel kiiktat még egy hetente elvégzendő feladatot. Ezek az eszközök dizájnos megjelenésükön kívül azért is igazán kiválóak, mert vezeték nélkül működnek, illetve rendben tartják a gyepet. Kisebb pengékkel heti többször is megnyírják a füvet, ezzel frissen tartva kertet. Emellett a sűrűbb vágások által lehullott fű természetes tápanyagot biztosít folyamatosan a talajnak is, emellett nem kell foglalkoznod a levágott fű eltakarításával sem.

5. Okos kültéri világítás

A kert megvilágításának 3 célja van:

  1. Megvilágítani a házhoz, fészerhez, illetve ültetvényekhez vezető utat.
  2. Növelni a biztonságot a telek kevésbé vagy egyáltalán nem megvilágított részein.
  3. Biztosítani a növényeknek a megfelelő fénymennyiséget az optimális növekedéshez

Az automatikus világítást beprogramozhatod egy időrend szerint, de használható különböző érzékelőkkel kombinálva is.

6. Okos biztonsági kamerák

A biztonság növelése mindenképpen ott kell legyen az otthon-automatizálási lista tetején, ebben kiemelten fontosak a kertben telepített eszközök. Például vegyük a nem rég említett fényeket, ha ezeket mozgásérzékelőkkel kombináljuk, könnyen megijeszthetünk egy tilosba készülő vagy tilosban járó betörőt. Nem elhanyagolható az sem, hogy ha elutazol, bármikor rá tudsz nézni a kertedre, illetve a lakásodra.

Az automatizálás előnyei

Ha felokosítod otthonodat, ne hanyagold el a kertet sem!  A kert automatizálása rengeteg terhet vesz le a válladról, és még számos előnyt is biztosít:

  • Kényelem: A kerti munka nem mindig öröm, okoseszközökkel automatizálható a nagy része.
  • Nagyobb energia hatékonyság: Segít a takarékosabb energia és víz felhasználásban.
  • Friss zöldégek, gyümölcsök és virágok: Semmi sem múlja felül az otthon termesztett zöldségek és gyümölcsök frissességét!
  • Magasabb produktivitás: Az okos kert mindent optimalizál, így a lehető legnagyobb lesz a megtérülés, függetlenül attól, hogy mit termesztesz.

Az okoskert technológiák alkalmazása otthon

A kert automatizálása mindenképp legyen a fejedben, ha otthonodat okosítod! Akár egy kis csereped van az ablakban, akár egy nagy kert a ház mögött, rendkívül sok terhet tud levenni a válladról, és ha jól használod, csökkenti az öko-lábnyomodat is.